Home

Achtergrond 1 reactie

Ter Horst zet woud aan adviesorganen op een rij

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) brengt op verzoek van de Tweede Kamer alle organen in kaart die de politiek gevraagd en ongevraagd van advies voorzien.

Het overzicht moet ook inzicht geven in de kosten die zijn gemoeid met de tientallen adviesraden, planbureaus, kenniscentra en al dan niet tijdelijke commissies.

Ter Horst zegde dat vandaag toe in een overleg over de kabinetsplannen om de rijksoverheid te vernieuwen. Vooral de VVD drong aan op een inventarisatie om te weten hoeveel adviesorganen er zijn en welk kostenplaatje daarbij hoort. "Het is toch te gek voor woorden dat we dat niet weten, want we financieren het wel'', zei Kamerlid Brigitte van den Burg van de oppositiepartij.

Volgens Ter Horst is wel degelijk bekend hoeveel organen er zijn en hoeveel mensen er werken, maar zijn die gegevens opgenomen in de afzonderlijke begrotingen van de ministeries. Een totaaloverzicht ontbreekt.

Op aandringen van de Kamer komt de minister ook met een fundamentele analyse van het adviesstelsel. De onafhankelijkheid van de adviseurs, waar de SP, PVV en D66 vraagtekens bij plaatsen, komt daarbij aan bod.

Wat de VVD betreft worden vrijwel alle adviesraden afgeschaft en komen de secretariaten en stafmedewerkers van de huidige organen in fors afgeslankte vorm in een gebouw te zitten waar ze veel gerichter adviezen moeten geven. Volgens Van den Burg zijn er nu te veel adviezen, wisselt de kwaliteit daarvan en belanden de vaak lijvige rapporten meestal ongelezen in de boekenkast. "Het is tijd om schoon schip te maken'', zei het VVD-Kamerlid.

De voorgenomen afslanking met 20 procent van het adviesstelsel mag er volgens Ter Horst niet toe leiden dat er meer externe deskundigen worden ingehuurd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    ben het helemaal eens met Van den Burg , dikke rapporten waar je vaak niets mee kunt maar die de overheid heel veel geld kosten

Of registreer je om te kunnen reageren.