Home

Achtergrond 1 reactie

Telers bezorgd over Duitse residu-eisen

Nederlandse afzetorganisaties hebben met partijen in landen als België, Oostenrijk en Italië gezamenlijk hun bezorgdheid geuit over de bovenwettelijke residu-eisen van Duitse supermarktketens.

Zij hebben allen een brief ondertekend naar de Duitse supermarktketen Edeka, waarin zij stellen dat telers in de knel dreigen te komen.

De Duitse supermarktorganisaties hebben - veelal los van elkaar - extra residu-eisen gesteld, waardoor een lappendeken van eisen is ontstaan. Dat is onwerkbaar voor afzetorganisaties, signaleren de landen. Bovendien zijn er producten waarvoor telers niet aan de strenge eisen kunnen voldoen. Welke producten dat zijn, wil de Nederlandse koepel DPA niet zeggen. Zij is één van de ondertekenaars. De partijen hebben nog geen antwoord gekregen op de brief die eind vorig jaar is verstuurd.

Uit Duitsland komen signalen dat supermarktketens en handel gezamenlijk kijken naar mogelijkheden om de producteisen te stroomlijnen. Of dat tot een eenduidig stelsel komt, is in deze fase nog niet duidelijk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter van Asseldonk

    Graag wil ik als champignonkweker hier op reageren. Wij leveren al onze champignons aan een Duitse handelaar. Frihol in Buhl. Ook frihol heeft ons strengere normen opgeled, als Eurep gap in Nederland Ik ben hier heel blij mee. Heb er zelfs voor getekend dat wij aan de strengere Duitse normen kunnen voldoen!!! Ik durf te stellen dat wij op deze manier de buitenlandse concurrentie aankunnen. Dus mensen zie dit niet als een bedreiging, maar als een grote kans, de Duitse markt hiermee te veroveren. Op deze manier verdrijven wij de Poolse champignons!!

    Peter van Asseldonk Zijtaart.

Of registreer je om te kunnen reageren.