Home

Achtergrond

Telers Bergerden teleurgesteld in energievoorziening

De zeventien glastelers in Bergerden die hebben geïnvesteerd in EnergieCombinatie Bergerden (ECB) zijn teleurgesteld dat de collectieve energievoorziening niet heeft gewerkt.

Dat zegt Daniël Vlugt, adviseur en woordvoerder van de glastuinders die aandeelhouder zijn van ECB. "De telers hebben er altijd veel energie in gestoken."

Gisteren werd surseance van betaling aangevraagd voor de energiecombinatie. Telers die grondeigenaar zijn in het glastuinbouwgebied hebben gezamenlijk geïnvesteerd in een centrale plek met ketels, wkk's, warmtebuffers, in een elektriciteits- en gasnet en in een CO2 en verwarmingnet. Het doel was een hogere energie-efficiency te realiseren waarbij vrijwel geen energieverliezen optreden omdat de ene tuinder meer warmte nodig heeft en de ander weer meer elektriciteit of CO2. Het uiteindelijke doel was kostenreductie.

Vlugt: "De kosten zijn structureel te hoog gebleven en veel dingen zaten tegen." Vooral de kosten van het aangelegde warmtenet, drukken zwaar op de kosten. Verder waren er problemen met het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw en aanleg van de technische installaties. "Over en weer liggen er claims." Bovendien is het niet gelukt om gezamenlijk voordeel te halen door pieken in de gasafname af te vlakken.

Vlugt denkt dat op grote schaal samenwerken deels mis is gegaan door de veranderde energiemarkt. "Tuinders die een groot bedrijf hebben, wekken liever zelf energie op of doen dat liever met twee, drie of vier telers samen." De telers hebben ieder ongeveer 3 euro per vierkante meter geïnvesteerd in ECB. De curator overlegt met de telers wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.