Home

Achtergrond

’Teelt biobrandstofgewas blijft lucratief voor boer’

De ontwikkelingen op de biobrandstoffenmarkt zijn goed voor de akkerbouw, zegt Hein Aberson van SolarOil Systems.

”Akkerbouwers kunnen hun grondstoffen kwijt op de internationale voedselmarkten en landen die wèl biobrandstoffen produceren. Dat gaat echter allemaal ten koste van onze biobrandstoffen.”

Aberson schrok flink van Duitse plannen om energiebelasting op biobrandstoffen te heffen. Daar dreigt volgens hem een reductie van 80 procent in de productiecapaciteit voor biodiesel. ”Een gigantische kapitaalsvernietiging. Er zijn miljarden in geïnvesteerd. Dat wordt nu teniet gedaan. Het grootste probleem is dat het vertrouwen in biobrandstof zo wegvalt. Het is te onzeker geworden. En dat terwijl in landen als Zweden en Brazilië volop in biobrandstof wordt geïnvesteerd. Omdat iedereen er daar achterstaat, gaat het in razensnel tempo.”

De oplossing van Aberson. ”Laat de vervuiler betalen. Maak de fossiele brandstoffen zo duur dat biobrandstoffen noodzakelijk worden. De gigantisch winstmakende olie-industrie draagt niets bij aan een schoner milieu. De regering moet dat veel meer stimuleren. Volgens mij weten ze niet waar ze moeten beginnen.”

De groeiende wereldbevolking schreeuwt om granen. ”In combinatie met misoogsten in Oost-Europa en Zuidoost-Azië bewogen de enorme kapitaalstromen zich naar de grondstoffenmarkt, waaronder de granen.” De koersen gaan omhoog en de biobrandstoffensector ondervindt hier veel last van.

Of registreer je om te kunnen reageren.