Home

Achtergrond 302 x bekeken 7 reacties

Tarweoogst van dit jaar nu al gekocht

Graanverwerkingsbedrijven kopen nu al tarwe van de oogst van dit jaar voor 190 tot 210 euro per ton.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw zijn deze hoge telersprijzen ongekend voor een oogst die nog moet plaatshebben.

Volgens de woordvoerder vrezen graanverwerkingsbedrijven een tekort aan tarwe, waardoor ze nu al de oogst van dit jaar opkopen bij telers. "Dat betreft bedrijven die zo groot zijn dat ze de hogere inkoopprijzen kunnen doorberekenen aan hun afnemers.Het gaat ook om bedrijven die producten maken waar de graanprijs een geringe invloed heeft op de uiteindelijke productprijs. Door de onzekerheid op de graanmarkt willen de bedrijven een tekort aan grondstoffen voorkomen."

De woordvoerder stelt dat in Nederland nu al tarwe van de oogst van dit jaar is gekocht van akkerbouwers voor 200 tot 210 euro per ton. Andere bronnen spreken van 190 euro per ton. De woordvoerder noemt dit beste prijzen. "Dit is ongekend. Het betreft prijzen van achter de combine weg. De tarweteler betaalt alleen de kosten voor de oogst. De kosten voor transport, opslag en schoning zijn voor de afnemer."

De tarwemarkt is erg onrustig. Er zijn minder voorraden dan in voorgaande jaren. Het is daardoor onzeker of er voldoende tarwe beschikbaar zal zijn dit jaar.

De onrust op de graanmarkt wordt gevoed door de crisis begin deze week op de aandelenmarkten. Beursspeculanten hebben door de koersdalingen veel geld verloren. Dat compenseren ze door de dure graancontracten te verkopen op de termijnmarkten. Daardoor daalden de noteringen op de termijnmarkten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  dit is weer een voorbeeld.
  Een partij doet zoiets. en er wordt net gedaan alsof dit massaal gaat gebeuren.
  iedereen het gevoel geven dat het weer duur wordt.
  Ik denk dat het onzin is. amerika gaat stoppen met vele miljarden pompen in bio brandstof. inflatie moet zakken en er moet weer geld komen.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  inderdaad, niets verkopen, want de grote graanhandelaars gaan deze contracthoeveelheden in augustus gebruiken om de graanprijs laag te houden,
  als ze voorraad hebben zijn ze niet verplicht om onmiddelijk op de markt te komen
  ze zullen nooit meer dan 10% op deze mannier vastleggen ,in de hoop dat ze de ander 90% hierdoor aan een zachter prijsje kunnen binnenhalen

 • no-profile-image

  Arend

  Helemaal mee eens Jacco,laat ze maar betalen.We hebben 20 jaar in te halen

 • no-profile-image

  Anton.

  Ja laat eerst de varkenshouder 27 euro voor de mest betalen,en dan nog duur voer kopen. Weten we teminste zeker dat de varkenshouders eraan kapot gaan.

 • no-profile-image

  boer piet

  Graanprijzen gaan eindelijk een keer naar kostprijs niveau! Lager als 200 euro zou niet meer voor moeten komen. Richtprijs komende jaren 300 euro!

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik zou ook niets verkopen, gewoon wachten wat de markt doet. onder € 20,- komt het toch niet meer.
  Het kan alleen maar meer worden.

 • no-profile-image

  Jacco

  Dit is nog maar het begin.
  Ik raad alle akkerbouwers nog niets te verkopen.
  Als de prijs boven de 300 euro komt ,dan zou ik de helft verkopen.
  Succes.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.