Home

Achtergrond

Tandarts vindt melkgebit maar lastig

Bijna de helft van de tandartsen vindt de behandeling van gaatjes bij kleuters maar moeilijk. Daarom worden de gaatjes in melkgebitten meestal niet gevuld.

Dat staat in het Signalement Mondzorg, dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) vandaag aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft aangeboden. Slechts 17 procent van de gaatjes in de melkgebitten van vijfjarigen is gevuld. De kinderen bezoeken de tandarts, maar gemiddeld drie aangetaste tanden en kiezen worden niet behandeld.

Tandartsen vinden kinderen vaak lastig omdat ze angstig zijn tijdens de behandeling. Volgens het CVZ wreekt zich het ontbreken van een structureel ingevoerd kwaliteitssysteem bij tandartsen.

De kwaliteit van de tandartsen loopt te sterk uiteen, zeggen de Samenwerkende Regionale Instellingen voor Jeugdtandverzorging in een reactie. De tandartsen van deze instellingen vullen ook de gaatjes in melkgebitten. Bij de huistandartsen is het vaak afhankelijk waar de specialist is opgeleid en hoe oud hij of zij is. Zo beginnen jonge afgestudeerde tandartsen in Nijmegen of Groningen eerder met controles bij jonge kinderen dan collega's die in Amsterdam zijn afgestudeerd.

Met het programma 'Kies voor gaaf' heeft de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) vorig jaar het initiatief genomen om te komen tot een aanpak van de al jaren geconstateerde problemen met (melk-)gebitten. Het CVZ constateert echter dat richtlijnen en afspraken op het gebied van de kindertandheelkunde ontbreken.

Volgens de regionale instellingen kan alleen met duidelijke richtlijnen worden voorkomen dat de tandzorg voor kinderen met een melkgebit verder achteruit holt. Ook is dat de enige manier om de kosten in de hand te houden, zeggen de instellingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.