Home

Achtergrond 181 x bekeken

Supers wijzen harmonisatie residu-eis af

Nederlandse supermarkten willen niet praten met handel en teelt over een harmonisatie van de individuele bovenwettelijke residu-eisen van supermarktketens.

Dat blijkt uit een stuurgroepoverleg kwaliteit van koepel CBL. Steeds meer supermarkten in Nederland hanteren nu eigen inkoopnormen, wat tot weerstand leidt bij teelt en handel.

Marc Jansen, verantwoordelijk voor kwaliteit bij CBL, zegt wel met FrugiVenta en afzetorganisaties om de tafel te willen, maar niet om te praten over een landelijke inkoopnorm, zoals de handel en teelt willen. "We hebben geconcludeerd dat het heel vervelend is dat normoverschrijdingen nog steeds plaats vinden. We zouden de huidige discussie niet hebben gehad als handel en teelt niet nog steeds de wettelijke normen overschrijden. Dat supermarkten individueel extra veiligheidsmarges inbouwen is hun zaak en geen concurrentiewapen, zoals door Milieudefensie wordt gesteld."

CBL is niet tegen een scherpere landelijke norm, maar dat initiatief moet van de overheid komen. Bovendien verwacht CBL dat haar leden nog steeds aangevallen worden door Milieudefensie als overschrijdingen van een strengere norm worden gevonden. "Milieudefensie zegt dan wel terughoudend te reageren, maar ze zijn hun betrouwbaarheid allang kwijt."

CBL neemt het Milieudefensie kwalijk misleidende interpretaties van openbare VWA-steekproeven te maken en in persberichten te melden dat supermarkten nu eindelijk concurreren op voedselveiligheid. "We hebben in de stuurgroep hardop gezegd dat voedselveiligheid geen concurrentiewapen mag zijn. Die suggestie is gewekt door Milieudefensie."

Of registreer je om te kunnen reageren.