Home

Achtergrond

'Supermarkten verscherpen residu-eisen'

Na Super de Boer heeft ook Lidl en Aldi de eisen voor residuen voor groente en fruit aangecherpt. Dat zegt Milieudefensie.

Deze partij onderhandelt met supermarktketens om de eisen te verscherpen. Aldi en Lidl konden nog niet reageren.

Milieudefensie noemt de extra eisen van Aldi streng en verwacht dat de keten zich als schoonste verkoper van groente en fruit gaat profileren. Begin december hebben de maatschappelijke organisaties de twintig grootste supermarktketens in Nederland een brief gestuurd hoe de problemen met gifresten kunnen worden voorkomen.

Hierop heeft Aldi de normen voor bestrijdingsmiddelen drastisch aangescherpt. Zij stelt extra eisen om gezondheidsschade en overtreding van de wet te voorkomen. Ook wordt een maximum gesteld aan het aantal reststoffen per product.

Eind december nam Super de Boer een minder vergaand initiatief, begin januari gevolgd door Lidl. Onduidelijk is nog hoe scherp de inkoopnormen zijn bij Aldi. Milieudefensie roept supermarktketens op zich aan te sluiten bij de stap van deze winkels. Eerder liet Plus al weten een navolging te overwegen.

Nederlandse handel en teelt is bezorgd over de ontwikkeling. Residunormen dreigen nu een concurrentiewapen te worden, ten koste van de teelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.