Home

Achtergrond 432 x bekeken 12 reacties

Suiker Unie sluit fabriek Groningen

Suiker Unie gaat haar suikerproductie concentreren in Dinteloord en Hoogkerk.

Als gevolg van de reductie van het suikerquotum, bepaald door het Europese suikermarktbeleid, zal de productie in de komende jaren afnemen. Dat betekent dat de Groninger fabriek haar laatste campagne heeft volbracht.

De silo’s blijven voorlopig nog nodig, zegt een Cosun-woordvoerder. "De rest van de apparatuur wordt verdeeld over de andere fabrieken of verkocht. Zo is het ook met de fabriek in Puttershoek gegaan, die in 2004 voor het laatst draaide. De gebouwen staan nog."

Het EU-beleid dwingt de suikerproductie de komende jaren omlaag. Tot die tijd breiden de overgebleven suikerfabrieken hun suikerproductie uit door campagneverlenging. Door de sluiting komen uiteindelijk alle arbeidsplaatsen te Groningen te vervallen. Voor de 98 medewerkers worden alternatieven gezocht. Een deel stroomt uit via ouderenregelingen en medewerkers worden herplaatst binnen de Suiker Unie en Cosun-bedrijven. Dit vindt plaats binnen het bestaande sociaal beleid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  j.g.boerma

  P.S. Hoogste tijd om meer uit suikerbieten te halen. In Voederbieten zit meer energie. Ligt daar de nieuwe uitdaging? Wij kunnen ze wel verbouwen. Kunnen ze in de oude Suikerunie fabriek wel verwerken???

 • no-profile-image

  ab

  Samenwerking met IScal en Moerbeke openhouden is logistiek veel beter.

  De campagne duur kan redelijk gehouden worden. Hierdoor vermindert het risico op vorst schade en ligverlies aanmerkelijk. Ook de extra werkzaamheden voor afdekken en wegnemen zijn dan minder.

  De grote transportafstanden voor zowel SuikerUnie en Moerbeke zijn dan van de baan. Zeer gunstig voor het milieu. Gunstig om kosten te verminderen.

  De teelt wordt rendabeler. Werkgelegenheid en concurrentiekracht worden er op termijn mee gediend.

  Ik vermoed dat velen voor de argumenten luisterbereid zijn. Burgers, overheden en boeren.

  Graag uw overdenking voor het bovenstaande.

 • no-profile-image

  Arno

  kostenbeheersing voor het meest optimale rendement voor fabriek en telers.Nou is dat rendement van de bietenteelt een lachertje geworden na BRUSSELSE bemoeienis,maar europese arbeiders kunnen nu iniedergeval lekker goedkoop suiker vreten over de rug van de boer.

 • no-profile-image

  Pim

  Je vraagt je af of, gezien de tekorten aan bio-ethanol en de stijgende wereld-suikerprijs, het quotumbeleid van de EU misschien aangepast zou kunnen worden.

 • no-profile-image

  wim de witte

  cosun had te gelijk met de opkoopregeling moeten zeggen dat ze deze fabriek ging sluiten.Dan was er meer qotum ingeleverd .En waren de boeren die niks inleverde minimaal of niks gekort

 • no-profile-image

  bert

  ik vraag me steeds af. waarom wordt er niet op in gespeeld om van suikerbieten niet meteen veevoer te maken.
  Wel van de reststromen (bietenpulp en gedroogde bietenpulp brok)
  maar ik vind het vreemd dat er geen fabriek opstart om suikerbieten meteen in te drogen en tot brok of pallets te persen. ik weet zeker een goede grondstof voor de veevoer, en de akkerbou behoud een extra inkomsten.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  En waar blijft het geld dat vrij komt als de onderdelen van deze fabriek verkocht worden? Fabriek is per slot van rekening met boerengeld opgebouwd. Zal wel niet naar de bietentelers gaan maar in andere zakken verdwijnen. Ben het met enkele reacties op deze weblog eens. Maak er maar een veevoerfabriek van. Er is en blijft een grote vraag vanuit de veehouderij naar veevoer van suiker- of voederbieten. Ook goed voor de CO2 balans.

 • no-profile-image

  j.g.boerma

  En dan de manier waarop Suikerunie dit nieuws brengt... de dag na de laatste telers-"leden"vergadering (lees:goed nieuwsshow) krijg je een sms-je!!!"

 • no-profile-image

  Duursma

  Hallo allemaal.
  Dit is een schande dat de suikerfabriek in Groningen helemaal dicht moet.
  Laten ze die in Hoogkerk toch dicht gooien.
  Mijn vader heeft 30 jaar bij de suikeruini gewerkt in groningen en ging altijd met elke bietencampagne wel eens met hem naar de fabriken toe als sinds de jaren 60.
  en heb veel plezier gehad van de kinderreisjes en de gezellige avonden in de kantine en van de biljartvereniging.
  Mijn vader leeft nu al een dikke vier jaar niet meer , maar als hij dit hoord dan draait hij zich om in zijn graf denk ik.
  Ik wens de mensen van de Groninger suikeruin dan ook een goede laatste bietencampagne toe.

  E.Duursma

 • no-profile-image

  sjeng

  Ik wens de getroffen gezinnen van de te sluiten fabriek veel sterkte toe. Troost is dat ze aan ontwikkelingswerk doen: Het betekent werkgelegenheid in brazilie voor de houthakkers, de kleine boeren kunnen voor een hongerloontje nog harder werken om de suikerbazen aldaar te voorzien van een riant inkomen. De alhier vervallende suikerproductie wordt opgevangen door landen met en hoger rendement. Lees: minder milieueisen. Of zouden ze in brazilie wel eens gehoord hebben van belastende gbm middelen, hebben ze daar ook een voedselveiligheidscertificaat suikerbieten? Zouden die harde arme werkers wel kunnen lezen?
  Ik hoop dat dit troost genoeg is voor de getroffen gezinnen.
  Lang leve europa en de vrije wereldhandel.

 • no-profile-image

  Jasper

  Als jij het nog snapt ????????????????
  Eerst boeren met suiker uit Zeeland ,Limburg ,Flevoploder uit/op kopen ...en dan nu dit ????????
  Waar gaat dit naar toe.
  Campagne loopt nu pas af ergens in maart ,verbaasd me niks.

 • no-profile-image

  cor groeneveld

  Ik wens de collegas's in groningen veel sterkte toe in de komende tijd, wij leven met jullie mee.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.