Home

Achtergrond 2 reacties

Streep door Brussels geld voor bioboeren

Zeventien biologische boeren die hun dieren zonder gele oorflappen houden, verliezen hun Europese subsidie.

Dat blijkt uit een brief die door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar de boeren is gestuurd. "Ik schat dat het per boer om 4000 tot 5000 euro gaat. Het zijn vaak kleine boeren en dat betekent bijna de genadeslag'', aldus de Friese bioboer Thom de Groot vandaag.

De Groot is een van de zeventien boeren met gewetensbezwaren. Zij weigeren hun dieren te voorzien van gele registratieflappen in de oren. Wettelijk is dat wel verplicht. Voor de gewetensbezwaarden die voor de verplichtstelling van de gele flappen al boer waren, is echter in Nederland een uitzondering gemaakt. De Europese Unie staat de uitzondering sinds 2005 echter niet toe. Na onderzoek van het ministerie bleek dat de gewetensbezwaarde boeren niet aan die Europese regels voldoen, waardoor hun subsidie vervalt.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    joan

    Een bewijs dat Gerda-met-het-kuifje-Verburg afgelopen week absoluut niet serieus was met haar besluit tot duurzame landbouw. Als mensen gezonder gingen eten(vlees van diervriendelijk gehouden dieren is immers veel smakelijker)zou dit ook veel ziektes voorkomen. Daardoor zouden de kosten in de gezondheidszorg drastisch dalen, zodat dit geld weer beschikbaar komt aan de biologische landbouw. Simpel toch?

  • no-profile-image

    Melkveehouder

    Principes mogen geld kostten toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.