Home

Achtergrond

'Stop met lange vakanties in de bijstand'

Het moet volgens oppositiepartijen VVD en PVV afgelopen zijn met langdurige vakanties tot drie maanden voor mensen met een bijstandsuitkering.

Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï van de VVD kondigde vandaag een motie aan om een verblijf in het buitenland voor iedereen in de bijstand te beperken tot maximaal vier weken per jaar.

De Kamer heeft dinsdagmiddag een debat met staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken). De bewindsman kondigde vorig jaar een wetswijziging aan om ervoor te zorgen dat alleen mensen die nauwelijks kans hebben op werk en ontheven zijn van de sollicitatieplicht nog elk jaar dertien weken naar het buitenland mogen. Voor de rest geldt een maximum van vier weken.

Volgens Nicolaï schrijft Aboutaleb mensen die al weinig kans op een baan hebben, nog meer af voor de arbeidsmarkt. Hij vindt het "een schandalige gedachte'' , omdat het kabinet tegelijkertijd roept dat het meer mensen aan het werk wil helpen. Nicolaï en zijn PVV-collega Sietse Fritsma vinden lange vakanties ook niet kunnen, aangezien de meeste werkende mensen genoegen moeten nemen met vier of vijf weken vakantie.

Een wetswijziging is nodig door een uitspraak van Centrale Raad van Beroep eind 2006. Het hoogste rechtscollege in de sociale zekerheid oordeelde dat ten onrechte een onderscheid op grond van leeftijd werd gemaakt doordat ouderen vanaf 57,5 jaar dertien weken in het buitenland konden verblijven en jongeren maximaal vier. Door deze uitspraak kreeg iedereen in de bijstand recht op ten hoogste dertien weken vakantie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.