Home

Achtergrond

Stijging parallelimport auto's zet door

Nederlanders hebben in 2007 bijna 68.000 auto's uit het buitenland gehaald via zogenaamde parallelimport.

Dat zijn er ruim 8500 meer dan in het jaar ervoor, een stijging van zo'n 15 procent. Zo blijkt vandaag uit cijfers van de RAI Vereniging.
In 2005 stokte de teller nog op bijna 44.000 auto's, de stijgende trend blijkt zich nu onverminderd door te zetten.

Volgens de RAI gaat het in de meeste gevallen om jonge tweedehands auto's uit Duitsland ,,met alle toeters en bellen erop.'' Het gaat dan vooral om Audi's, BMW's en Mercedessen.

De import uit de Verenigde Staten is volgens de RAI ook licht toegenomen, dat komt door de lage dollarkoers. Het gaat daarbij voornamelijk om import door particulieren.

De reden van de almaar toenemende parallelimport is simpel: "De prijs.'' De RAI vindt de toename "heel erg.'' Volgens een woordvoerder van BMW merken de dealers in hun afzet nog niet zoveel van de importen via andere dan de normale kanalen. "Maar klanten hebben het er wel steeds vaker over en willen het ook vaker doen.''

Volgens BMW maken de almaar stijgende cijfers mensen steeds nieuwsgierig naar het voordeel dat te halen is. "Maar wij hebben natuurlijk dezelfde kanalen tot onze beschikking, dus wij kunnen in principe hetzelfde leveren.'' Ook dealers zouden steeds vaker aan parallelimport doen. "Het staat buiten kijf dat er financieel gewin te halen is als je de juiste routes weet.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.