Home

Achtergrond 407 x bekeken

Stijgende grondprijzen door grote vraag

Als gevolg van veel vraag maar weinig aanbod stijgen de agrarische grondprijzen.

De Westlandse glastuinbouwgrond is behoorlijk aan de prijs, maar aan de andere kant kan de huidige WKK-blokkade op termijn zorgen voor waardedaling van de grond.

Volgens makelaars van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed zijn gunstig gelegen percelen onbebouwd in het Westland - en intussen ook in het Oostland - behoorlijk prijzig, zo'n 100 euro per m2. Wel is de hoogte van de prijs mede afhankelijk van de mogelijkheden om elektra te leveren aan het net door middel van WKK.

De huidige blokkade van WKK’s in het Westland en Noord- en Oost-Nederland kan volgens Rabobank Nederland op termijn tot een waardedaling van tuinbouwgronden leiden. Daarmee dreigt volgens Cor Hendriks, sectormanager Tuinbouw, het gevaar dat de stille reserves van bedrijven verdampen.

De prijs van grond onder bestaande bedrijven loopt van 30 euro tot 75 euro per m2. Er is een beperkte prijsstijging, maar die hangt wel af van de ligging en de oppervlakte van de kavel. Verder is er sprake van regionale verschillen: in de omgeving van Aalsmeer bijvoorbeeld blijft de opwaartse prijsontwikkeling achter.

Voor slecht gelegen, niet ontwikkelde bedrijven die ook niet passen in de toekomstige verkaveling of die solitair liggen in het buitengebied is volgens de NVM geen toekomst. Kopers zijn immers op zoek naar grote, gunstig gelegen percelen waar zij een grootschalig, gemechaniseerd en geautomatiseerd bedrijven kunnen opzetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.