Home

Achtergrond

Stemmachines Florida nog steeds zorgenkindje

Bijna acht jaar na het debacle met de stembiljetten tijdens de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Florida, stevent de Sunshine State opnieuw op problemen af.

Dinsdag hebben er Democratische en Republikeinse voorverkiezingen plaats en de stemmachines die het papieren stembiljet moesten vervangen, blijken nog steeds niet betrouwbaar.

Volgens de onafhankelijke actiegroep Florida Fair Elections Center (FFEC) zal een derde van het electoraat het dinsdag moeten doen met computers met ondeugdelijke software terwijl er intussen betere, betrouwbaardere software voorhanden is. "De stem van meer dan drie van de tien miljoen geregistreerde kiezers loopt hierdoor potentieel gevaar'', stelde FFEC-directeur Susan Pynchon recentelijk.

Bij de verkiezing van een nieuwe procureur-generaal in 2006 verdwenen naar schatting 100.000 stemmen spoorloos en toch worden kiezers in Florida opnieuw gevraagd de machines opnieuw en zonder aanpassingen te gebruiken, aldus Pynchon. In een gemeente werd zelfs 25 procent van de stemmen niet geteld zonder dat er een papieren spoor was om ze boven tafel te krijgen.

De computers hadden het antwoord moeten zijn op de 'hanging chads' (de niet volledige geponste stemkaarten) en zwangere stembiljetten van november 2000 maar nu zal de staat voor een bedrag van 28 miljoen dollar terugschakelen naar papieren stembiljetten. De omschakeling heeft echter niet tijdig plaats in heel Florida. In een dozijn counties moeten mensen dinsdag nog gewoon met de iVotronic stemmen, aldus de lokale zender Channel 9.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.