Home

Achtergrond

Stalkeuring hervat, sector blij

De varkenssector reageert positief op het hervatten van de stalkeuringen bij export van varkens.

De Samenwerkende Veetransportbedrijven (Saveetra) maakte vandaag bekend de lijsten met transporteurs die deelnemen aan een nieuw kwaliteitssysteem in te zullen leveren. Hiermee is een einde aan de verplichte klepkeuring gekomen. Met ingang van maandag kunnen exportkeuringen van varkens weer in de stal plaatsvinden.

Eerder deze week vond er een gesprek plaats tussen het ministerie en de Saveetra, naar aanleiding waarvan Saveetra toezegde de lijsten in te zullen leveren.

"Het ministerie erkent de samenhang tussen de preventieregeling en het kwaliteitssysteem. Ze gaven echter aan dit als twee losstaande zaken te blijven zien. Daarnaast dreigden onze concurrenten met een eigen kwaliteitssysteem te komen, waar onze leden niet bij gebaat zouden zijn", legt Annemarie Nelck van de Saveetra uit.

Annechien ten Have van de LTO Vakgroep Varkenshouderij: "Het conflict werd onterecht over de rug van de varkenshouders uitgespeeld. We zijn blij met dit nieuws, hoewel het wel lang duurde."

Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is het hiermee eens, maar zet wel vraagtekens bij de gang van zaken. "Transporteurs mógen voor ons de dieren transporteren en van deze positie heeft de Saveetra misbruik gemaakt. De Saveetra is maar een kleine organisatie en stelde zich hierin wel erg groot op. De overheid gaf hen hier bovendien de ruimte voor, wat ik niet netjes vind."

Ook bij de handelaren heerst er opluchting. De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV), die samen met de Saveetra het kwaliteitssysteem opzette, is blij verder te kunnen gaan met het ontwikkelen van het systeem.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.