Home

Achtergrond 200 x bekeken 2 reacties

Spotvogel verdwijnt, Zuid-Europese exoot verschijnt

Exotische vogelsoorten uit Zuid-Europa zijn over vijftig jaar een begrip in Nederland.

Dat zegt Ruud Foppen van de vereniging SOVON Vogelonderzoek Nederland. Samen met de Vogelbescherming en de Universiteit van Durham heeft SOVON de Klimaatatlas Europese Broedvogels samengesteld. Deze atlas, die zij volgende week in Den Haag presenteren, biedt inzicht in de gevolgen van de klimaatverandering voor 540 Europese vogelsoorten. Ook een groot aantal andere Europese landen presenteert volgende week de atlas.

De Klimaatatlas geeft volgens Foppen onder meer een beeld van de leefomgeving van vogels over vijftig jaar. Zo zal de in Nederland bekende spotvogel verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt de orpheusspotvogel, een nu nog exotische familie uit Zuid-Europa.

De onderzoeker constateert twee fenomenen. "Aan de ene kant zie je dat vogels die zuidelijk leven naar het noorden trekken. Verder zie je soorten die alleen in noordelijke gebieden voorkomen. Hun leefgebied wordt kleiner en soorten zullen uitsterven'', aldus Foppen.

Vogelsoorten die op termijn zullen verdwijnen uit Nederland zijn behalve de spotvogel ook de velduil en de kemphaan. "Over enige decennia is het klimaat hier volstrekt ongeschikt voor deze vogels'', aldus Foppen. "Je zult zien dat Nederland een transportland wordt voor vogels die zich hier nu nog vestigen.''

De opvolging van deze vogels komt volgens Foppen uit Zuid-Europa. "De orpheusspotvogel zal in Nederland over enkele tientallen jaren makkelijk kunnen leven. En de Provençaalse grasmus, die langs de Middellandse Zee leeft, kan over vijftig jaar met gemak tot in Denemarken komen.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    kraaien en eksters mogen direct vertrekken

  • no-profile-image

    Reint Tienstra

    mijn beste Gert, de kraaiachtigen is eigenlijk onze eigen schuld dat er zoveel zijn, boeren met hun maishoop die niet wordt afgedekt en de zachte winters, verder in de steden en dorpen een voedsel aanbod voor die beesten, zodat ze gemakkelijk kunnen overleven en wat het spotvogeltje aangaat, ik heb hem nog nooit zo dicht bij huis gehoord als afgelopen jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.