Home

Achtergrond

Specificaties gerbera en chrysant aangescherpt

De VBN-productspecificaties voor gerbera en chrysant worden strenger.

Kopers, telers, veilingen en VGB hebben de aanvoerknelpunten bij deze twee producten in kaart gebracht. Bij chrysant was het takgewicht het probleem en bij de gerbera de bloemdiameter. Na intensief overleg tussen deze partijen zijn daarom de specificaties gewijzigd.

Voor chrysant geldt dat alle bossen een gewicht moeten hebben dat tussen de 85 en 120 procent ligt van het aangegeven gemiddelde. De toegestane marge was, gemeten in takgewicht, tot nu toe groter. Daarnaast gaat er een minimum doosgewicht gelden. Dit verkleint de kans op lichte takken. De nieuwe specificaties voor chrysant gaan per 1 maart 2008 in.

Bij gerbera zijn de sorteercodes voor de bloemdiameter aangepast naar 10,5 centimeter en 9,5 centimeter (was 11 en 10 centimeter). De bloem mag in het vervolg niet kleiner zijn dan de opgegeven diameter. De vijf procent tolerantie komt daarmee te vervallen. De gewijzigde specificaties voor gerbera gaan per 1 april gelden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.