Home

Achtergrond 230 x bekeken

Slovenië voorzitter Europese Unie

Slovenië is vanaf 1 januari gedurende een half jaar voorzitter van de Europese Unie. De voormalige Joegoslavische deelstaat is in die functie de eerste van de acht vroegere Oostbloklanden die in 2004 tot de EU toetraden.

Het kleine Slovenië (2 miljoen inwoners) scheidde zich in 1991 als eerste af van het toenmalige Joegoslavië. Het is het meest welvarende van de nieuwe EU-leden en hoort sinds 1 januari 2007 ook al bij de eurozone.

Belangrijkste onderwerp voor het Sloveense voorzitterschap is de kwestie-Kosovo. De algemene verwachting is dat de Kosovaren na de Servische presidentsverkiezingen in januari de onafhankelijkheid zullen aankondigen. De EU moet dan gemeenschappelijk bepalen of het dat steunt. De meerderheid in de EU wil dat wel, maar landen als Cyprus, Spanje, Slowakije en Griekenland zijn vooralsnog tegen.

Slovenië zal er ook zijn best voor doen om de andere voormalige Joegoslavische deelrepublieken dichterbij EU-lidmaatschap te brengen. Kroatië is al een goed eind op weg en heeft naar verwachting nog een jaar of vijf nodig, maar Macedonië, Servië, Montenegro en Bosnië hebben nog een lange weg te gaan.

Slovenië wil ook de andere 26 EU-landen aansporen om zo snel mogelijk het nieuwe EU-verdrag, het Verdrag van Lissabon, te ratificeren. Het zal zelf het goede voorbeeld geven door al begin 2008, waarschijnlijk na Hongarije, het verdrag te ratificeren.

Maar het Sloveense voorzitterschap zal richting de zomer toch meer overheerst gaan worden door het aanstaande Franse voorzitterschap dat op 1 juli ingaat. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zich de afgelopen maanden al nadrukkelijk gemanifesteerd op het Europese toneel en de Fransen hebben een zeer ambitieuze agenda voor hun zes maanden voorzitterschap.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.