Home

Achtergrond

Slovenië focust op health check

De Sloveense minister van landbouw, Iztok Jarc, ziet het op de rails zetten van de zogeheten health check voor het Europese landbouwbeleid als de belangrijkste taak voor het EU-voorzitterschap van zijn land.

Slovenië is de eerste helft van dit jaar voorzitter van de Europese Unie. Jarc heeft zich in samenspraak met de Europese Commissie tot doel gesteld dat de 27 landbouwministers van de EU al in maart de belangrijkste conclusies formuleren.

Op basis daarvan moet de Europese Commissie dan concrete wetsvoorstellen opstellen. Die moeten uiterlijk in juni worden gepubliceerd, tijdens de laatste Europese ministerraad van landbouw onder Sloveens voorzitterschap.

Uiterlijk december dit jaar moet er dan onder Frans voorzitterschap van de EU een politiek akkoord tussen de lidstaten over de health check worden gesloten. Begin december heeft het Nederlandse kabinet een officiële reactie gegeven op de health check.

Verschillende lidstaten hebben vandaag in Brussel hun twijfels geuit of er binnen twee maanden al eensluidende conclusies kunnen worden bereikt. Het debat is immers nu pas begonnen. Volgens een Franse woordvoerder mag er niet overhaast te werk worden gegaan.

Andere zaken die Slovenië de komende weken en maanden in de EU-ministerraad van landbouw behandeld wil zien zijn de afronding van de hervorming van de wijn- en katoenmarkt, de verhoging van het melkquotum, de vereenvoudiging van het Europees landbouwbeleid, verschillende veterinaire en fyto-sanitaire kwesties en de etikettering van diervoeders.

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.