Home

Achtergrond

Slechte veenoogst raakt aardbeitelers

De slechte veenoogst van afgelopen seizoen zorgt voor problemen in de substraatproductie.

Dat liet producent BVB Substrates weten op de Aardbeiendag in Nuland. Volgens Eric Boot van BVB zullen de kosten van substraat voor aardbeientelers oplopen met maximaal 12 procent, maar zal door het gebruik van alternatieve grondstoffen de teelt ook beïnvloed worden.

Telers moeten rekening houden met andere uitgangspunten voor de teelt. "Het substraat is door het gebruik van het alternatief cocos meer wateropnemend en heeft een andere buffering van voedingsstoffen." BVB zal telers intensiever begeleiden bij de teelt dit seizoen.

Volgens Boot hebben vooral telers die nu substraat aankopen hinder van de krapte van het veen. Vroege telers hebben nog van de oude oogst gekocht en na mei verwacht hij een normalisatie van de veentoevoer.

De Europese en Canadese veenproductie is sterk teruggelopen door de natte zomer vorig jaar. Ook wordt steeds vaker veen gebruikt als energie-opwekker of voor de productie van speciale energiegewassen. Bij een eerdere veenkrapte tien jaar geleden, weken de substraatproducenten nog uit naar Canada. "Canadese producenten melden zich nu ook in de Baltische landen voor veen door hun eigen mislukte oogst."

De directe financiële gevolgen zijn beperkt, zegt Boot. Voor telers vormt de inkoop van substraat een beperkt deel van de kostprijs. Wat de precieze gevolgen zijn voor de teelt, kon hij niet zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.