Home

Achtergrond 9 reacties

Slechte aardappel kost afzet

De Nederlandse aardappelsector verliest afzetmarkten door de tegenvallende kwaliteit van de aardappelen.

Dat gaat ten koste van de prijs die aardappeltelers krijgen uitbetaald. Doordat Frankrijk betere aardappelen levert, verliest Nederland afzetmarkten, zei directeur Heero Gramsma van aardappelcoöperatie Nedato vandaag op een themadag in Lelystad van de Beursvereniging Flevoland.

"Frankrijk heeft de aardappelexport de laatste zes jaar verdubbeld. De Nederlandse export daalde in deze periode met 25 procent. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling", aldus Gramsma.

Gramsma schrijft dat toe aan de slechte kwaliteit van de Nederlandse aardappelen. "De helft van de verwerkingsaardappelen voldoet niet aan alle kwaliteitseisen. Ook aan tafelaardappelen mankeert nogal eens wat. De Nederlandse sector verliest daardoor afzetmarkten. De Franse sector verdringt Nederland van de Duitse markt."

De telers krijgen een lagere prijs als de aardappelen niet aan alle eisen voldoen. Maar volgens Gramsma zijn de gevolgen veel verstrekkender. "De EU heeft een grote afzetmarkt voor tafelaardappelen. Voor de export moeten de aardappelen aan die eisen voldoen. De export heeft, na de weersomstandigheden, de meeste invloed op de marktstemming. Doordat de kwaliteit van de aardappelen onvoldoende is, raken we exportmarkten kwijt. Daardoor staat de aardappelprijs in Nederland onder druk. De kwaliteit van de Nederlandse aardappelen moet beter."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nicola teler

  Dat de "handel"af en toe het niet zo nou neemt met de kwaliteitseisen is mij wel duidelijk , is al gebleken. Dat wil niet zeggen dat de gemiddelde teler er niet alles aan doet om een zo goed mogelijk produkt te telen en af te zetten.
  Inplaats van prijs-koper zouden ze beter kwaliteitskoper zijn. Maar ja, de markt vraagt he? Moet je ook eens nee durven verkopen.

 • no-profile-image

  Nicola-teler

  Ach heer Gramsma, jammer dat U niet op de hoogte bent van het feit dat de franse Nicolaas dit jaar minder van kwaliteit zijn dan de Nederlandse... Bovendien wil ik U vermelden dat het nog altijd een natuurprodukt is. Op zich een leuk gebaar om te proberen de stemming naar de negatieve kant om te buigen succes ermee...

 • no-profile-image

  henk

  Het lijkt mij dat alle ''afgekeurde'' aardappelen direct in de vergister moeten.
  Dan kunnen ze ook geen friet meer bakken van ''voer'''. Dat geeft ruimte op de markt wat de prijsvorming ten goede komt.

 • no-profile-image

  Annette Munter

  Ook aardappelen in de Nederlandse supermarkt zijn soms niet te pruimen! Je moet ze zo dik schillen om nog iets eetbaars over te houden dat er bijna geen knol meer overblijft. Bovendien smaken ze naar snot!

  Geen idee aan wie dit ligt maar je zou van ellende bijna zelf weer een moestuin aanleggen.

 • no-profile-image

  Annette Munter

  Nou moe dat gesnotter lucht inderdaad op, maar dat reacties op het artikel ondertekend worden met aardappelpuree zegt ook al genoeg over de associaties, die onze solanum tuberosum oproept!

 • no-profile-image

  aardappel

  he Annette ,jouw aardappelen smaken naar snot ? Mischien eerst even je neus uitbaggeren voordat je gaat eten .

 • no-profile-image

  kees

  Laten we deze discussie voeren over de kwaliteit van aardappelen en niet gaan gooien met modder of achterklap.
  De kwaliteit van de Nederlandse aardappel is afhankelijk van de omstandigheden tijdens de teelt. Heero Gramsma krijgt een groot gedeelte van de aanvoer van aardappelen uit het Zuid westen van Nederland. Door de enorme regenval is de kwaliteit van de aardappelen dit jaar zeer zeker minder in een aantal gebieden. Het is dan ook duidelijk dat in andere delen van het land en Europa minder regen gevallen is en er derhalve ook een andere kwaliteit geoogst wordt.
  De strekking van de boodschap van Gramsma is duidelijk. Wil de Nederlandse aardappelteler toekomst houden dan moet hij een kwalitatief hoogwaardig product gaan en blijven telen en niet toegeven aan de kwantiteitseisen ten opzichte van de kwaliteit.

 • no-profile-image

  bert

  Ik lees de reacties over slechte aardappelen maar denk dat de teler alles doet om een zo goed mogelijk produkt af te leveren ,verder de uitvoer die door andere landen word veroverd ,denk dat het allemaal overdreven is ,maar de export word gedomineert door enkele grote frietfabrieken die er alle belang bij hebben dat de export op een laag pitje loopt want anders moeten ze de telers meer betalen voor hun aardappelen daar er meer overschot komt en dan kun je dit doen door de slechtste kwalitiet naar de export te doen ,daar die al bijna gratis zijn door de kortingen die ze de boer geven ,dus industie heeft altijd het geodkoopste grondstof en de boer een slechte prijs

 • no-profile-image

  m vijn

  De consumptie aardappelen uit de supermarkt zijn hoogstwaarschijnlijkg gewassen voordat ze worden verpakt,waardoor ze op de lopendeband worden beschadigd en vol met blauwe en grijze plekken komen te zitten.Later in de winter worden de plekken steeds groter en dieper en houd je niks meer over.Dat spoelen is helemaal niet nodig,zekerniet voor binnenlands gebruiken en zou moeten worden verboden .ax7

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.