Home

Achtergrond 330 x bekeken

Situatie ILT lijkt over piek heen

De ILT-epidemie in Zuid-Nederland lijkt over haar piek heen. Dat maakt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op haar website bekend.

In november en december breidde de besmettelijke pluimveeziekte zich uit in Zuidoost-Brabant, met een aantal incidentele gevallen in het noordoosten. De afgelopen maand kwamen hier echter slechts vijf verdenkingen bij, vooral buiten Brabant.

Jos Heijmans, pluimveedierenarts bij de GD is blij verrast. "Zo plotseling als ILT opdook lijkt het ook weer te verdwijnen. Een echte verklaring hebben we niet, hoewel de grootschalige vaccinatie zeker bijdraagt."

De uitbraak heeft volgens Heijmans nog eens bewezen dat vaccinatie echt noodzakelijk blijft. "Ouderdieren en leghennen werden standaard al gevaccineerd, maar op allerlei verschillende manieren. Oogdruppelvaccinatie kost wat meer, maar is het meest secuur en het blijkt dat dat toch echt noodzakelijk is."

Vleeskuikens worden normaal gesproken niet gevaccineerd, omdat dit te ingrijpend zou zijn. De afgelopen maanden is dit in risicogebieden wel gebeurd en de GD onderzoekt nu de gevolgen hiervan. Ook naar de aard van het virus doet de gezondheiddienst nog onderzoek. Eerdere tests wezen al uit dat het waarschijnlijk om een vaccinvirus gaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.