Home

Achtergrond 155 x bekeken

Shell ziet daling productie in 2008

Lastige marktomstandigheden en stijgende kosten gaan Shell niet in de koude kleren zitten.

Het olieconcern, dat donderdag een recordwinst van netto 31,3 miljard dollar bekendmaakte over 2007, verwacht dat de productie dit jaar zal dalen als de olieprijzen hoog blijven en de veiligheidsproblemen in het voor Shell belangrijke land Nigeria aanhouden.

Financieel directeur Peter Voser wilde vandaag de groeiplannen tot 2010 niet bevestigen, maar gaf wel aan dat vanaf 2010 de productie naar verwachting met 2 tot 3 procent zal stijgen.

In Nigeria, waar het bedrijf ongeveer 10 procent van zijn totale olieproductie vandaan haalt, zal de productie volgens Voser dit jaar licht dalen ten opzichte van 2007. Shell kampt al jaren met veiligheidsproblemen in het Afrikaanse land, waardoor een deel van de productie stil is komen te liggen.

In de roerige Delta-regio zijn er problemen met de financiering van de activiteiten. Iedere partner moet zijn aandeel financieren en de Nigeriaanse overheid, die ook deelneemt, is volgens Shell langzaam met het financieren van haar aandeel. Topman Jeroen van der Veer verwacht niet dat dit probleem 'overnight' wordt opgelost.

Shell had afgelopen jaar te maken met een lagere productie, hogere belastingen en kosten. Van der Veer zei te rekenen op aanhoudend zwakke marges bij de raffinageactiviteiten. Ook de zwakke dollar werkt negatief op de resultaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.