Home

Achtergrond 1 reactie

Sensus: areaal cichorei groeit met 20 procent

Het areaal cichorei wordt dit jaar met 20 procent uitgebreid. Dat is een keer zoveel als eerder werd gemeld, zegt René Schunselaar, manager agrarische zaken bij Sensus.

"De vooruitzichten voor de cichoreiteelt zijn stabiel goed." Sensus wil de teelt optimaliseren met een masterclass. De wereldwijde inulinemarkten ontwikkelen zich erg goed, zegt Schunselaar. "Daarom breiden we nu de productiecapaciteit uit. Eind september verwachten we die gereed te hebben."

De zoektocht naar nieuwe telers is bijna ten einde. "Die is naar verwachting verlopen, hoewel we er meer tijd voor nodig hadden dan we vooraf hadden gedacht. Dat komt door de positieve vooruitzichten voor bouwplan-alternatieven als graan. Dat leidt de aandacht wat af van cichoreiteelt."

"Daarbij was het afgelopen seizoen een moeilijk seizoen", zegt de woordvoerder van Sensus, dochteronderneming van coöperatie Cosun. "De vertraagde start vertaalde zich in lagere opbrengsten en grote verschillen. Dat willen we ondervangen door een master class te realiseren."

In Sensus’ masterclass moeten de toptelers komen. "Sommigen hebben wel 40 procent meer opbrengst dan de minst scorende telers. Die toptelers, zo’n dertig man, willen we vragen voor de masterclass. De vraag is ondermeer of zij iets anders doen dan de rest."

De cichoreiteelt is volgens Schunselaar een goed alternatief voor akkerbouwers die hun bietenquotum verkleinen of verkopen. Er is vertrouwen in de cichoreiteelt, zegt hij. Dat komt door de gestegen prijzen en hogere opbrengst. "Het rassenpakket is verbeterd en de campagne is verkort. Dat maakt de kwaliteit beter. De uitbetalingsprijs dus ook, want naast de 64 euro per ton wordt de teler beloond met 4 euro per ton gehalteverrekening."

De basisprijs staat, in tegenstelling tot veel andere teelten, vooraf vast. Dat het een robuuste teelt is met weinig ziekten blijkt ook aantrekkelijk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    sagarijn

    Dacht dat de uitbetalingsprijs 64 euro/ton is voor 2008.Dit moet minimaal 68 zijn om alle ellende van dit gewas te compenseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.