Home

Achtergrond

Seminis: inpecteer planten op Clavibacter

Zaadbedrijf Seminis (Bruinsma) raadt plantenkwekers en telers aan tomatenplanten zorgvuldig te inspecteren op symptomen van Clavibacter.

De PD monitort een aantal teeltbedrijven op symptomen van Clavibacter naar aanleiding van risico-analyses bij de betrokken plantenkwekers.

Hoewel de PD de stellige indruk heeft dat de problemen met Clavibacter in tomatenplanten nu onder controle zijn, is de kans dat kruisbesmetting is opgetreden niet uit te sluiten. De incubatietijd van Clavibacter is afhankelijk van de hoeveelheid overgedragen bacteriën maar ligt gemiddeld op 6 weken, zegt Jeroen Kavelaars van de PD.

NAKTuinbouw en de PD constateerden enkele weken geleden dat een aantal partijen tomatenplanten besmet waren met Clavibacter. De planten werden onmiddellijk vernietigd. Hoewel de PD nog geen zekerheid heeft over de oorzaak van de besmetting, lijkt het er sterk op dat besmet zaad de oorzaak is.

In alle bekende gevallen ging het om het ras Bizarr van Seminis. Dit is opmerkelijk omdat Seminis (naast de standaardtest op ziektes) een extra test heeft laten uitvoeren op verschillende tomatenrassen voor uitlevering van het zaad. "De PD heeft daarop niets gevonden", aldus Jan Kamper van Seminis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.