Home

Achtergrond 191 x bekeken

Science: ijskappen in broeikasperiode

In een eerdere broeikasperiode waren er ijskappen te vinden op de Zuidpool.

Dat stellen wetenschappers deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Hoge temperaturen tijdens het Krijt, het tijdperk van de dinosaurussen, ongeveer 91 miljoen jaar geleden, leken massieve ijsvorming aan de polen uit te sluiten. Maar onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) zien dat samen met collega's uit de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland anders.

De berekeningen van de onderzoekers suggereren dat de grootte van de ijskap van destijds mogelijk tot 60 procent van de huidige Antarctische ijskap besloeg. Het onderzoeksresultaat spoort met andere gegevens waaruit blijkt dat in die periode de zeespiegel met 25 tot 40 meter is gedaald. Vorming van ijskappen op land leidt tot een daling in de zeespiegel omdat water aan de oceaan wordt onttrokken.

Het onderzoek geeft nog geen uitsluitsel over de vraag waarom er gedurende een geologisch gezien korte periode zo'n relatief grote hoeveelheid ijs kon worden gevormd, die vervolgens ook weer snel verdween.

Algemeen wordt aangenomen dat de eerste ijskappen van betekenis op de Zuidpool pas circa 33 miljoen jaar geleden ontstonden. Voor deze tijd was de aarde een broeikaswereld met hoge temperaturen die de vorming van ijs op de Noord- en Zuidpool tegenhielden. Eerder onderzoek van het NIOZ toonde aan dat temperaturen van tropische oceanen in de Krijtperiode 3 tot 8 graden hoger waren dan op dit moment.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.