Home

Achtergrond 262 x bekeken

Schade muskusratten in kaart gebracht

Het LEI heeft in opdracht van de Landelijke Coördinatie Commissie Muskusrattenbestrijding (LCCM) de economische schade als gevolg van graverij en vraat door muskusratten in beeld gebracht.

De gevolgschade voor de landbouw bedraagt jaarlijks 400.000 euro. In tien karakteristieke gebieden zijn aan de hand van een protocol veldwaarnemingen gedaan om de effecten van graverij en vraat te bepalen. Op basis van deze gegevens is vervolgens een raming gemaakt van de economische schade voor heel Nederland.

Er blijkt vooral sprake te zijn van graafschade aan oevers (1 miljoen tot 4 miljoen per jaar), extra baggerwerkzaamheden (40.000-340.000 euro), schade aan infrastructuur (40.000-110.000 euro) en gevolgschade voor de landbouw (400.000 euro). Vraatschade aan landbouw en natuur is slechts in beperkte mate waargenomen.

De uitgevoerde onderzoeken in opdracht van de LCCM richten zich op de vraag van nut en noodzaak van de bestrijding en op efficiëntieonderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.