Home

Achtergrond

'Schade boete-actie meer dan 10 miljoen euro'

De actie waarbij de politie alleen nog in ernstige gevallen een verkeersboete uitdeelt, heeft de overheid nu al tussen de 10 en 15 miljoen euro gekost, stelt voorzitter Gerrit van de Kamp van de vakbond ACP vandaag.

Politiemensen voeren de actie uit protest tegen het cao-beleid van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Tussen het begin van de actie, op 19 december, en half januari zijn circa 220.000 boetes minder uitgeschreven dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat boetes int, kan niet zeggen of de daling alleen het gevolg is van de politieacties. Mogelijk zijn andere factoren ook van invloed.

Verkeersofficier van justitie Koos Spee wijst erop dat in december ongeveer 10 procent minder boetes zijn uitgeschreven dan in dezelfde maand in 2006. Het zou kunnen dat de politieacties daar debet aan zijn. Maar het zijn geen cijfers waaraan je meteen kan zien "dat iedereen het bijltje erbij neer heeft gegooid'', verklaart Spee.

December is volgens hem bij uitstek een maand waarin politiemensen met de feestdagen werken, maar verder verlof- of vakantiedagen opmaken. Dat kan ook een oorzaak zijn van het kleinere aantal boetes. Over de maand januari zei Spee niets.

Vooralsnog heeft Spee geen signalen gekregen dat het boetebeleid van de politie leidt tot ander gedrag in het verkeer. Dat verwacht hij pas als de actie langer aanhoudt. "Dan zou het gevolgen voor de verkeersveiligheid kunnen hebben. Met een strakke aanpak houden mensen zich toch beteer aan de regels.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.