Home

Achtergrond 222 x bekeken 12 reacties

'Schaarste maakt beleggen in agrosector interessant'

Robeco ziet goede beleggingskansen in de agrosector.

Dat blijkt uit de studie Schaarste in overvloed, die vanochtend in Amsterdam is gepubliceerd. Wereldwijd merkbare trends zoals bevolkingsgroei en toenemende koopkracht in ontwikkelende landen veroorzaken een schaarste aan basisproducten. De klimaatverandering vergroot die schaarste nog eens.

Prijzen voor voedsel, energie en water zijn zo gestegen dat ze de inflatie kunnen aanwakkeren. Die is nu al jaren 2 procent. Voor de toekomst is een verdubbeling niet ondenkbaar, aldus topman Lex Hoogduin.

Robeco, onderdeel van de Rabobank Groep, ziet beleggingskansen in onder andere grondstoffen, voedsel en energie. In de agrosector noemt het vooral bedrijven die actief zijn in het verhogen van productie. Het gaat om bedrijven actief in de biotechnologie, kunstmest en uitgangsmateriaal maar ook trekkerfabrikanten.

Hoogduin heeft een groot geloof in de werking van de markt en waarschuwt voor averechtse gevolgen van overheidsingrijpen. "Het prijsmechanisme maakt schaarste zichtbaar. Het is een prikkel om oplossingen te zoeken."

Vanwege de hoge prijzen van agrarische grondstoffen pleit hij voor versneld afbouwen van Europese marktordening. Hij zet verder vraagtekens bij de omzetting van landbouwgrond in natuur nu er wereldwijd tekorten zijn aan agrarische grondstoffen. "Dat is ingezet vanuit het idee dat boeren iets anders moesten zoeken. Maar die tijd is voorbij. Ik vraag me sterk af of alle kosten van zo'n omzetting wel zijn meegerekend."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ab

  Ik en velen met mij zetten eveneens vraagtekens bij de omzetting van landbouwgrond in een andere bestemming zoals ontpoldering en verwildering nu er wereldwijd tekorten zijn aan agrarische grondstoffen. "Dat is ingezet vanuit het idee dat boeren iets anders moesten zoeken. Maar die tijd is voorbij. Ik vraag me sterk af of alle kosten van zo'n omzetting wel zijn meegerekend."

 • no-profile-image

  Groene boekje

  beetje slordig die spelfouten....

 • no-profile-image

  Red Dear

  Ze moeten gewoon weer met de pootjes op de grond...
  Teveel wijsneuzen, wisselroedelopers, milieu en bla bla... als een gepensioneerd lid komt om een buitenlandse overboeking te doen... dan
  Het is zo zo fake vaak.
  Het wordt tijd voor een nieuwe cooparatieve bank die er wel voor haar leden is en zich bezig houdt met de directe belangen...

 • no-profile-image

  freiland

  speculeren met voedsel,over de rug van jan met de pet en de producenten?
  boycotten die handel!

 • no-profile-image

  freiland

  hoezo,maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 • no-profile-image

  gj

  De RABO doet maar wat. Vandaag weer negatief in het nieuws met aandelenfraude bij een elitedochter onderneming. Met antidatering en oplichting. De R. staat voor roversbende.

 • no-profile-image

  mw Zantink

  Jammer dat Rabobank niet erg consistent is in haar beleid. Enerzijds constateren ze schaarste, maar anderzijds durven ze wel eisen te stellen waarmee ze de concurrentiepositie van ondernemers in de agrosector ondermijnen!!!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  IRIS Research

  Schaarste in overvloed:
  beleggen in nieuwe schaarstes.
  IRIS ziet nieuwe beleggingsmogelijkheden
  Nieuwe schaarstes bieden ook een breed scala
  aan beleggingsmogelijkheden. IRIS ziet
  beleggingskansen in grondstoffen, energie,
  voedsel, water, lucht en zorg & gezondheid.

  Dit is de titel van een RABO artikel, dat daarmee aangeeft dat de in de toekomst verwachte schaarste aan grondstoffen en voedsel de belegger nieuwe kansen biedt.
  Nu is beleggen in landbouw termijn markten al heel oud, maar helpen die de financiële innovaties, zoals de Rabobank die noemt, de boeren ook aan een beter inkomen of stuwen die alleen de prijzen voor de consument omhoog, zoals dat met olie al langer het geval is?
  Is deze vorm van financiële innovatie, dan ethisch verantwoord, of had de Fransman Leon Bloy bijna honderd jaar geleden toch gelijk toen hij de aandelenbeurs een rovershol noemde?

 • no-profile-image

  henk

  graan verbouwen is nu ook interressant

 • no-profile-image

  ton

  Hier lijkt me het oude spreekwoord op zijn plaats; als de vos passie preekt, boer pas op je kippen.

 • no-profile-image

  ton

  Inderdaad mw Zantink, en als diezelfde bank dan recent ook nog heel onnozel opmerkt dat ze verbaasd is dat de rendementen in landbouw met name bij de producenten zo laag zijn, en dat ze dacht dat de verdeling van de winst in de keten beter verdeeld was, dan gedraagt deze bank zich hypocriet en verloochent haar afkomst. Deze bank weet als geen ander hoe de winst in de keten verdeeld wordt. Ieder jaar krijgt ze van de agrarisch ondernemers (verplicht) de jaarstukken.

 • no-profile-image

  hans

  RABO: Ruimt Alle Boeren Op

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.