Home

Achtergrond 170 x bekeken

Sarkozy moet van Brussel snel fors bezuinigen

De Europese Commissie heeft de Franse regering vandaag opgeroepen snel en fors te bezuinigen.

Dit is nodig voor EU-afspraken over het wegwerken van begrotingstekorten en hervormingen.

De Franse overheidsuitgaven en staatsschuld behoren tot de hoogste in de Europese Unie. Het wegwerken van de grote schuld en het begrotingstekort in Frankrijk vertraagde vorig jaar.

President Nicolas Sarkozy werkt nu aan een begrotingsevenwicht in 2012 in plaats van het oorspronkelijk afgesproken 2010. "Maar zelfs dat uitgestelde doel loopt risico's: Het gaat uit van erg gunstige economische veronderstellingen en de voorgenomen bezuinigingen moeten nog uitgewerkt worden'', waarschuwde Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) vandaag.

De EU-landen hebben al tijden geleden afgesproken om hun schulden te beperken. Zo willen ze geld overhouden om de economie te stimuleren. Bijna alle EU-landen liggen op koers voor een begrotingsevenwicht in 2010.

Maar Frankrijk en de EU liggen al maanden in de clinch over de overheidsuitgaven. In september gaven de ministers van de eurolanden Frankrijk al een standje, omdat het land niet genoeg doet tegen het begrotingstekort.

Daarop reageerde Sarkozy kribbig dat de andere eurolanden verkeerd bezig waren door de rente niet te verlagen voor de kredietcrisis.
De Europese Commissie kapittelde de Franse regering woensdag al eerder op de dag. Brussel waarschuwde dat de Europese regels voor overnames ook gelden voor eventuele gegadigden om de Franse bank Société Générale over te nemen. De Franse regering had namelijk gezegd een stokje te steken voor overname door "buitenlandse roofdieren.''

De Europese Commissie was woensdag ook ontevreden over Roemenië. Het land laat het begrotingstekort sterk oplopen. Onnodig in deze economisch gunstige tijden, vindt Brussel. De Europese Commissie is wel tevreden met de begrotingen van Italië en Slowakije. Deze landen zijn goed bezig met het wegwerken van hun begrotingstekorten en staatsschulden.

Nederland kreeg vorige week al Brusselse complimenten voor de begroting 2008, de eerste begroting van minister Wouter Bos (Financiën).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.