Home

Achtergrond 1 reactie

SP vraagt opheldering over VWA-rapport

De SP wil van minister Gerda Verburg (Landbouw) horen waarom ze heeft gezwegen over misstanden bij de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

De partij reageert op een VWA-rapport dat stichting Dier en Recht vandaag naar buiten bracht. Volgens Dier en Recht blijkt uit die nota dat de dienst slecht presteert bij de controle op dierenwelzijn.

Dierenartsen die de veetransporten controleren zouden niet allemaal goed functioneren terwijl degenen die wel gedegen werken onder druk worden gezet overtredingen te gedogen. Verder zou notoire overtreders weinig in de weg worden gelegd.

SP-Kamerlid Krista van Velzen wil weten waarom Verburg het rapport een jaar in de la liet liggen. "Het rapport spreekt van intimidatie, het achterwege blijven van straffen en gebrek aan onafhankelijke controle.'' Het Kamerlid vroeg een jaar geleden opheldering over het beleid bij de VWA, maar kreeg toen niets te horen over bij de autoriteit gesignaleerde knelpunten.

"Het is een grote puinhoop bij de VWA'', vindt Van Velzen. "Er wordt niet meer genoeg toezicht gehouden en dierenartsen zijn slecht geschoold. Ongelooflijk dat dit nu pas naar buiten komt, terwijl de conclusies al een jaar geleden bekend waren en we al jaren aandacht vragen voor de misstanden bij diertransporten.''

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw meldt dat het om een conceptrapport uit januari 2007 gaat. In dat interne rapport werd de VWA in 2006 doorgelicht op sterke en zwakke punten. Volgens de LNV-zegsman volgden op aanbevelingen uit deze nota enkele aanpassingen. Zo worden dierenartsen beter opgeleid en begeleid en zijn inmiddels mobiele teams actief.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Boerenzoon

    Echt idioot, de diertransporten moeten diervriendelijk kunnen! Gewoon goede controle, om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Een dieronvriendelijk transport is namelijk meestal duurder.. Maar je moet er iets voor over hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.