Home

Achtergrond 195 x bekeken

SP: Maatschappelijke stage veel te kort

Het plan van het kabinet om middelbare scholieren te verplichten vrijwilligerswerk te doen gaat de SP niet ver genoeg.

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk verweet de coalitie vandaag in de Tweede Kamer, dat van het oorspronkelijke plan voor een maatschappelijke stage van drie maanden slechts een "snuffelstage'' van 72 uur is overgebleven.

Net als de regeringspartijen steunt de SP het plan, maar Van Dijk drong er wel op aan dat de scholen geld dat bedoeld is voor de stages niet kunnen gaan besteden aan andere dingen.

Tofik Dibi (GroenLinks) en Ineke Dezentjé (VVD) vonden dat de 72 uur aan kostbare onderwijstijd beter benut kunnen worden om het belabberde niveau van lezen en taal op te krikken. Ook Alexander Pechtold van D66 was tegen. Volgens hem kan de ruim 140 miljoen die het plan gaat kosten beter besteed worden aan het wegwerken van het tekort aan leraren en het aanstellen van conciërges.

Sander de Rouwe (CDA) drong erop aan dat vrijwilligerswerk dat jongeren toch al doen meetelt voor de maatschappelijke stage. Coalitiepartner PvdA voelt daar niet voor. "Je geeft leerlingen die goed zijn in wiskunde toch ook niet toestemming om de wiskundeles niet te volgen'', zei Margot Kraneveldt (PvdA).

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft er moeite mee dat ook een stage bij de land- en tuinbouworganisatie LTO mee kan tellen. SGP'er Bas van der Vlies denkt dat het plan de gemeenschapszin kan bevorderen en een "ik-gerichte houding en consumptief gedrag kan corrigeren.'' Hij plaatste wel vraagtekens bij de uitvoerbaarheid: "Het klinkt nogal maakbaar.''

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) noemde de suggestie van De Rouwe om uitmuntende stages te belonen een "leuke gedachte.'' De verplichting aan scholen om de maatschappelijke stage aan te bieden moet in het schooljaar 2011-2012 ingaan. Voor de scholieren geldt dan: zonder stage, geen diploma.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.