Home

Achtergrond 176 x bekeken

Rustige storm veroorzaakt weinig problemen

De storm die vandaag over Nederland trok, heeft amper voor problemen gezorgd.

Zoals het KNMI had voorspeld, werd aan de gehele kust windkracht 9 bereikt. De sterkste windstoten werden gemeten op Vlieland, waar ze een snelheid van 111 kilometer per uur bereikten. Het meteorologisch instituut had hier gisteren al een weerwaarschuwing voor afgegeven.

Rond zes uur was het hoogtepunt van de storm voorbij, al verstoorden flinke buien en windvlagen wel de avondspits. Op de wegen stond tegen de driehonderd kilometer file, zo'n tachtig kilometer meer dan normaal. "" Automobilisten waren gewaarschuwd'', stelt een zegsman van de ANWB. "Ze reden ook langzamer dan normaal.''

Het aantal ongevallen bleef zeer beperkt. In de Noordoostpolder waaide een veewagen om, zodat het verkeer op de N50 tijdelijk gestremd was, en bij Zoeterwoude blies de wind een aanhangwagen van de weg.

Het treinverkeer ondervond wel veel hinder van het stormachtige weer. Op enkele plaatsen zorgden op het spoor gewaaide bomen voor vertraging. Zo vielen treinen uit tussen Assen en Groningen, tussen Alphen aan den Rijn en Leiden en tussen Eindhoven en Weert. Het spoor was vaak binnen een paar uur weer vrij.

De veerdiensten naar Vlieland en Terschelling werden aangepast in verband met de storm, meldde Rederij Doeksen vanmiddag. Een deel van de afvaarten naar de eilanden werd geschrapt.

In Den Haag werd op advies van de brandweer het gebied rond de 142 meter hoge Hoftoren, waar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen huist, afgezet. Door de harde wind bestaat het risico dat aluminium gevelplaten van de toren waaien. De afzetting treft onder meer het gebied rond het Centraal Station, waar een aantal tramlijnen langsrijden. Begin vorig jaar viel een gevelplaat van de toren. De afzettingen kostten toen het Haagse vervoerbedrijf HTM enkele tienduizenden euro's per dag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.