Home

Achtergrond 557 x bekeken 13 reacties

Ruimer quotum stuit op verzet

De Europese boerenbond Copa Cogeca heeft vandaag een dreigende stem tegen verruiming van de Europese melkquota afgewend.

Op aandrang van met name Duitsland en Frankrijk dreigde de bond negatief te willen adviseren over een voorgestelde quotumverruiming met 2 procent per eind april.

Dit gevaar is vandaag afgewend doordat LTO Nederland in een ingelaste vergadering van het presidium van de bond het tij wist te keren met behulp van een aantal medestanders, zoals Denemarken. Copa zal richting de Europese Commissie niet aandringen op verruiming van de quotering met 2 procent, zoals LTO Nederland en minister Verburg willen.

Wel stelt de organisatie zich op het standpunt dat de marktontwikkeling bepalend moet zijn voor de mate van quotumverruiming. Dat zal Copa ook vertellen tegen de Europese Commissie, aldus Albert Jan Maat voorzitter van LTO Nederland.

Eind vorig jaar leek er een grote mate van overeenstemming te bestaan onder de Europese boerenbonden over een quotumverruiming, maar de laatste weken is de stemming veranderd. Duitsland stemt, vooral onder invloed van de zuidelijke deelstaten, tegen. Ook Frankrijk begint zich steeds meer te keren tegen een quotumverruiming.

Dit komt niet zozeer door de weer dalende zuivelprijzen als wel vanwege het feit dat de Franse boeren het huidige quotum al nauwelijks kunnen volmelken. Een aantal landen kan niet profiteren van een ruimer quotum en gunt dit ook niet aan andere lidstaten. Volgens Maat zijn ze echter niet sterk genoeg om een blokkerende minderheid tegen de verruiming te vormen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HJ Olde Rechterschot

  Helemaal met vorige 3 schrijvers eens!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  eva

  Als ze nu eens het europese quotum op nieuw verdelen zijn we er toch ook? als Frankrijk hun quotum niet volmelkt geven ze die ruimte toch gewoon aan ons....

 • no-profile-image

  gert

  dairyfarmer,denk je dat bst-melk in europa geimporteerd mag worden?kijk ook naar het besluit over transgene mais.

 • no-profile-image

  Ard

  Ja, hopen dat er wat weerstand komt, dat houdt de prijzen er tenminste op. Anders zitten we zo weer op 30 cent...

 • no-profile-image

  dairyfarmer

  Helemaal mee eens , geen verruiming in europa ! Wij exporteren gewoon een beetje meer naar europa vanuit de VS !!

 • no-profile-image

  Henk

  Dairyfarmer uit de VS heeft het tenminste begrepen! Ik snap niet dat er zoveel veehouders nog zó onnozel kunnen reageren! Tis heel simpel mensen; als wij niet melken wordt er vóór ons gemolken en in één adem hier ook op de Europeese markt gestort.
  Ik maak me zwaar zorgen over onze sector, die nog steeds met zn kop in de quotumwolk zit. Wanneer het melkgeld omhoog gaat, smijt de sector haar broosdnodige buffer achter mekaar door naar de quotumhandelaar, waar inmiddels het quotum alweer 50% duurder is als enkele maanden geleden!!
  Steeds vaker lijkt het erop dat de meesten geen gram verstand hebben! De landing is inmiddels ingezet naar de startbaan der vrije handel. U bepaald zelluf of dit een zachte landing wordt of een harde...
  En laat aub de illusie varen dat wanneer er geen verruiming van het quotum komt, dat de melkprijs signifcant hoger zal zijn. Dat is nú niet het geval maar dadelijk in de vrije markt al helemáál niet!!

 • no-profile-image

  dairyfarmer

  Gert , sinds january 1 word er in de meeste delen van de VS geen bst meer gebruikt .Voorheen is er al zoveel kaas naar nederland geexporteerd en daar zal best kaas tussen gezeten hebben van koeien die behandelt zijn met prost. maar dat zit er van natura ook in want de koe maakt dat zelf zoals je mischien weet zo daar ik niks mis mee . Iedereen denkt ,o dat is een hormoon ,maar weten de meeste mensen die melk drinken dat vitamine d ook een hormoon is en soms toegevoegt word, maar vitamine klinkt gezonder dan hormoon . Nederland importeerd al jaren melkprodukten uit de VS en wij importeren een beetje terug zoals goudse kaas en zo word dat spelletje al jaren gespeelt . En denken jullie dat transgene mais echt niet naar europa is geexporteerd ? Alle mais word verzamelt in silos en de transgene mais word niet appart opgeslagen , de meeste akkerbouwers weten soms niet eens het verschil laat staan de handelaars. En in hoeveel produckten is mais verwerkt , onwijs veel en dat word ook weer geexporteerd. Geloof een ding van mij ,men koopt de melk waar het 't goedkoopst is en jij mag zeggen waar dat is, bij jouw of je buurman.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  als dit ons copa is met dit waardeloos advies, kort door de bocht gezegd we zetten gewoon de tijd stil, dan hebben we een groot probleem. Mijn mening is dat bestuurders op dit nivo zich niet moeten laten leiden door de waan van de dag maar hun verantwoordelijkheid waar maken moeten voor een degelijk europees speelveld, waar alle regio,s hun talenten optimaal moeten kunnen inzetten

 • no-profile-image

  Dirk

  nu blijkt dus dat lto gewoon alleen stond toch wel grappig om er zo achter te komen Ik denk dat het qotum gewoon moet blijven bestaan

 • no-profile-image

  Henk

  Quotum zal dan morgen wel twee, drie cent duurder worden. Het aanbod droogt al op, en velen zullen bang worden dat de verruimng niet doorgaat. Worden nog leuke dagen dus, tegen het sluiten van de quotumhandel.

 • no-profile-image

  de melker

  Nou Henk uit Eersel, dat is geen onzin wat jij hier schrijft. Ik hoop dat een ieder die dit leest en vele andere dit eens ter harte nemen

 • no-profile-image

  wjm

  Zouden meer landen moeten doen.
  Hier zijn de nieuw te bouwen stallen nu al niet meer te tellen.
  Waar gaat dat naar toe.
  Melprijs volgt de biggenprijs.
  Waker worden.

 • no-profile-image

  ton

  Henk uit Eersel, helemaal mee eens. Of men dit nou leuk vindt of niet, je hebt gewoon gelijk.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.