Home

Achtergrond 149 x bekeken

Ruim helft EU-richtlijnen te laat ingevoerd

Nederland heeft vorig jaar 73 van de in totaal 136 richtlijnen of kaderbesluiten van de Europese Unie te laat ingevoerd.

Dat schrijft staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Op 31 december liepen er vijf procedures tegen Nederland over de overschrijding van de invoeringstermijn.

Vooral de ministeries van Financiën en Justitie lopen achter. Dat komt onder meer door een gebrek aan capaciteit, de complexiteit van sommige richtlijnen en soms door de agenda van de Tweede Kamer. Bij Financiën wordt inmiddels voorrang verleend aan richtlijnen die voor het bedrijfsleven het belangrijkste zijn.

Timmermans schrijft in zijn brief dat er wel vooruitgang is ten opzichte van 2006: toen nam het aantal te laat ingevoerde regels toe, in 2007 was daar geen sprake van. Hij heeft inmiddels een technisch systeem ingevoerd waarmee het ministerie wordt gewaarschuwd voor overschrijding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.