Home

Achtergrond 161 x bekeken

Rotterdam loopt niet warm voor referendum

Rotterdammers zijn niet enthousiast over het idee zelf hun volgende burgemeester te kunnen kiezen.

Uit een onderzoek van bureau Wemar in opdracht van RTV Rijnmond blijkt dat 51 procent vertrouwen heeft in een referendum.

De andere Rotterdammers zien een dergelijke burgemeestersverkiezing niet zitten, onder meer door de ervaringen in Utrecht. Daar kwam slechts 9 procent van de kiezers opdagen, waardoor het referendum ongeldig was.

De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten vetrekt over een jaar, omdat hij in januari 2009 65 wordt. De Rotterdammers zijn zeer over Opstelten te spreken. Precies de helft is tevreden over hem, terwijl 34 procent zegt zeer tevreden te zijn.

Als opvolger van Opstelten ziet 19 procent van de ondervraagde Rotterdammers de voormalige CDA-voorman Elco Brinkman of Kamerlid en oud-minister Rita Verdonk zitten. De burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma, en oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal genieten de voorkeur van 17 procent van de Rotterdammers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.