Home

Achtergrond 4 reacties

Roep om groter biologisch areaal zwelt aan

Om aan de groeiende vraag naar biologisch geteelde groente en fruit te voldoen is er dringend behoefte aan uitbreiding van het huidige areaal.

Dat werd duidelijk op de vandaag gehouden bijeenkomst met als doel de kansen en bedreigingen van biologische geteelde producten in kaart te brengen. Signalen uit de markt geven aan dat er momenteel meer vraag naar biologische groente en fruit is dan er door telers wordt aangeboden.

Ondanks de lichte groei van het aandeel biologische producten, blijkt dat er ondanks forse inspanningen van zowel de Task Force biologische productie als uitlatingen van Ronald Tax, aanbodsmanager biologische producten bij Naturelle, onderdeel van de afzetorganisatie The Greenery om meer telers over te halen biologisch te gaan telen, er alsnog sprake is van een tekort.

"Het aandeel biologisch in Nederland groeide van 1,59 procent van de totale groente en fruitproductie in 2002 naar twee procent in 2007", stelt Arend Zeelenberg, manager biologische productie bij de Task Force. "Op zich een mooi resultaat, maar niet voldoende om aan de groeiende marktvraag te voldoen. Zo steeg de omzet van biologische producten van 114 miljoen euro in 2002 naar een kleine 170 miljoen euro vorig jaar."

Dat deze groei tot stand is gekomen heeft volgens Zeelenberg onder andere te maken met het beleid van de verschillende supermarktketens. Vrijwel alle belangrijke supermarkten hebben een deel van de schapruimte ingevuld met duidelijk herkenbare bio-producten. En naar het zich laat aanzien zal deze trend de komende jaren alleen maar groeien. Wel is nog slechts 2,5 procent van het areaal in Nederland biologisch en dat zal verder moeten groeien om aan de verwachte grotere vraag naar dit soort producten.

Clement Mol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jolanda

  Welkom handelaren

  geef me een gegarandeerde prijs met een jarenlange duur en ik stap over op biologisch.

  eigenlijk heel logisch.

 • no-profile-image

  Bert

  Als China en India binnenkort echt beginnen te trekken aan de grondstoffen en wij ons nog meer voor de gek laten houden en te geloven dat het vergisten van voedsel duurzame energie is, is het gezeur over biologische landbouw zo over. Dan zijn we blij dat ons bordje eten nog te betalen is ....

 • no-profile-image

  roel

  de prijs moet hoger maar dan kiest de consument weer voor de gangbare produkten

 • no-profile-image

  Thom de Groot

  Zolang de biologische boer zo weinig aan zijn producten verdient er daarbij ook nog eens meer uren moet maken door handmatige werkzaamheden is het logisch dat weinig boeren de stap naar biologisch durven te nemen. Ook de overheid is hierin onbetrouwbaar want momenteel hebben biologische boeren de laagste toeslagrechten door hun extensive bedrijfvoering, dus wordt je door de duurzame productie methode nog eens dubbel gepakt. Sommigen kunnen het hoofd nog net boven water houden,maar de overheid gooit geen reddingsboei uit. Biologisch boer zijn is duur en de winst gaat naar de handel.

  Thom de Groot Grou

Of registreer je om te kunnen reageren.