Home

Achtergrond 1 reactie

Roemeense weerstand tegen verdoofd slachten

In Roemenië groeit de weerstand tegen de EU-richtlijn die zegt dat dieren voor de slacht verdoofd moeten worden.

Een voorstel om de richtlijn aan te passen ontvangt veel steun. Volgens de pers in de nieuwste EU-lidstaat zijn er al 1 miljoen handtekeningen voor het initiatief verzameld.

De bezwaren hebben zowel traditionele als economische achtergronden. Het is op het Roemeense platteland gebruikelijk om kort voor kerst een varken onverdoofd te slachten. Met Pasen gebeurt hetzelfde, maar dan met een lam.

De financiële situatie van de Roemeense boeren is dusdanig dat ze zich geen verdovingsapparatuur kunnen veroorloven.

Een mogelijke oplossing die de overheid hiervoor aandraagt is het bouwen van gemeenschappelijke slacht- en koelhuizen in dorpen. Bovendien moet een informatiecampagne de boeren op de hoogte stellen van moderne slachtmethoden.

De Roemeense politiek hoopt op financiële steun voor het plan om centrale slachthuizen te bouwen. Bovendien hoopt het land op een driejarige overgangstermijn vanuit Brussel. In deze termijn hoopt men de faciliteiten en de bereidheid van de boeren in orde te krijgen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    De hier bedoelde groep zijn geen boeren, maar werklozen met een paar landbouwhuisdieren houden voor hun persoonlijke levensbehoefte. De Roemeense overheid heeft ervoor gekozen om ze in de categorie landbouwers in te delen, want met 40% werklozen was het moeilijk toetreden tot de EU. Ze hebben ca. 30-50 Euro per maand besteedbaar (vaak het melkgeld van 1 a 2 koeien), en die gaat op aan electriciteit en eerste levensbehoeften als zeep, olie etc waarin ze zelf niet kunnen voorzien. De Roemeen slacht zelf. Ik heb waargenomen dat het dier geen stress heeft voordat het wordt geslacht. De gang naar een slachthuis zal stress opleveren en de daar aanwezige ambiance zal ondanks de beoogde verdoving de situatie voor het dier niet verbeteren. Ik zou, in het belang van de dieren, willen bepleiten om de situatie niet te veranderen. Het is een extra aanslag op het budget van de allerarmsten in Europa en het welzijn van het dier zie ik er niet op vooruit gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.