Home

Achtergrond

'Residu nu item voor teler'

Telers raken doordrongen van de residuproblematiek. Dat stelt directeur Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk, die het merkt het aan de onderzoeksvragen voor zijn proeftuin.

"Afgelopen jaar hebben we oriënterend gekeken naar residuvrij telen in sla. Dit jaar maken we een grote stap en kijken we naar een breed pakket groente, zoals kool. Vorig jaar leefde het nog niet zo bij telers, maar dit jaar is het wel een groot item”, stelt de directeur op de Tuinbouw Topdagen in Middenmeer.

Na de Duitse supermarktketens bereidt nu ook een aantal Nederlandse supermarktketens zich voor op eisen, die liggen tussen de 50 en 70 procent van de wettelijke norm (mrl). Daarvoor is nog veel onderzoek nodig. “De toelating van het middel is onderzocht op de mrl. We moeten nu eerst kijken naar de mogelijkheden om met deze middelen te voldoen aan de eisen.” Dat betekent een forse uitbreiding van onderzoek. De proeftuin deed al een belangrijk deel van het gewasbeschermingsonderzoek in opdracht van de middelenproducenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.