Home

Achtergrond 709 x bekeken 11 reacties

Relatie van Kamerlid met boer is geen nieuws

Het Agrarisch Dagblad publiceerde als eerste het bericht dat Marianne Thieme een verhouding heeft met een ex-jager uit boerenkring.

Volgens Aart van Cooten, freelance journalist, voor onder meer het Agrarisch Dagblad, gaat de redactie hiermee over de journalistieke schreef.

De redactie van deze krant is er maanden mee bezig geweest: de AgriTop 50. Op de lijst van meest invloedrijke mannen en vrouwen in de agrarische sector staat ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer bovenaan. Marianne Thieme, om maar een ander voorbeeld te noemen, staat op 15.

Journalistiek Nederland laat de lijst aan zich voorbijgaan. Jammer voor de redactie van het Agrarisch Dagblad, want wie niet door andere media wordt geciteerd, doet niet echt mee. Althans zo denken veel journalisten. En daar is ook nog wel wat voor te zeggen ook.

Maar warempel, een dag later wordt de krant wel aangehaald. Door alle regionale kranten, op de radio. Het gaat om een berichtje onderop pagina 3. In redactiejargon gaat het om een bloosblokje. Marianne Thieme houdt het met jager in ruste, luidt de kop.

Vervolgens krijgt iedereen die dat maar wil de kans om op de website van de krant op dit bericht te reageren. Gisterochtend waren dat er 189. Geen enkele keer scoorde een bericht zo’n hoge respons. Hoofdredacteur en uitgever zullen in hun handen wrijven, want hiervoor is de website juist ontwikkeld.

Ga alstublieft niet naar dat digitale hoekje van internet. Het is te erg. Ranzige opmerkingen, schunnige woorden, misdadige wensen. "Ik ga nog liever met een wild zwijn op stap dan dat ik bij dat takkewijf in de schaduw moet lopen", lezen degenen die wel doorklikken. En: "Nog wat geschoten Jaap, of alleen met Marianne op schoot wapens gepoetst?" In vergelijking met veel andere reacties zijn deze nog kwalitatief hoogstaand.

Het is de redactie die het betreffende bericht plaatst, en het is de redactie die verantwoordelijk is voor de inhoud van de website. Wie schrijft over een verhouding tussen Kamerlid Thieme en een ex-jager uit boerenkring weet wat er gaat gebeuren. Die keus is blijkbaar willens en wetens gemaakt. Het bericht had niet geplaatst hoeven worden, de schunnige reacties op de website hadden verwijderd kunnen worden.

Het bericht is geschreven en geplaatst en alle digitale reacties krijgen een plekje. Het dient allemaal geen belang. Zeker geen journalistiek belang. Het gaat hier om een verhouding tussen een Kamerlid met een ex-jager en voormalig akkerbouwvoorman. Er is hier sprake van een privé-kwestie. In dit geval zijn oude, maar nog steeds belangrijke journalistieke waarden met voeten getreden.

Het weerwoord van de redactie is waarschijnlijk dat journalisten anno 2008 zich niet meer moeten opstellen als 'moraalridder'. De praktijk wijst uit dat bij andere artikelen wel journalistieke fatsoensnormen worden gehanteerd. Onbegrijpelijk dat dat in dit geval niet is gebeurd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  de meest gevaarlijke vorm van sensuur is zelfsensuur. Als je kennis neemt van het doen en laten van M Thieme en haar partij dan mag er geen vee meer gehouden worden, geen jacht meer. wat hier de gevolgen van zijn is genoegzaam bekend

 • no-profile-image

  Hoefnagel

  Voor het vormen van een goed doordachte mening omtrent mevr. Thieme zou ik U van harte willen aanbevelen eerst het artikel "Äctivisme achter facade" in Elsevier nr.1 van 05 januari 2008 eens te lezen (deze week dus). Dit zal zeer verhelderend werken voor uw beeldvorming omtrent mevr. Thieme.
  Het zou wenselijk zijn als de redactie van AGD ook in het AGD eens een inhoudelijk gelijksoortig artikel schrijft/plaatst. Ik heb meer waardering voor de hier geplaatste reactie van dhr/mevr. Lagerweij dan voor het forum artikel van free lance journalist Aart van Cooten.

 • no-profile-image

  J.W. Lagerweij

  De privé gedragingen van een publiek figuur zoals een kamerlid, is wel terdege nieuws. Op deze wijze wordt voor de kiezer duidelijk of hetgeen iemand publiekelijk uitdraagt ook ten principale in de privé sfeer wordt uitgeoefend. Het houden en/of doden van dieren ten nutte van de vleesconsumptie wordt door mevrouw Thieme betwist. Alles wordt uit de kast gehaald om zowel de jacht alsook de veehouderij te minimaliseren. Dat hierdoor vele, met name boerenfamilie's, als criminele dieren mishandelaars in het verdomhoekje worden gezet deert haar niet. Dagelijks ervaar ik hoe hierdoor mensen getraumatiseerd raken. Jonge agrarische ondernemers die hun toekomst in het water zien vallen, die door de negatieve benadering van een kleine groep mensen, maar voor andere toekomst kiezen dan ze oorspronkelijk van plan waren.
  Het optreden van de partij voor de dieren en wakker dier is levensbedreigend voor de toekomst van honderden boeren familie's. Felle reacties zijn, hoewel ik die niet goedkeur, dan ook te verwachten als je ziet dat anderen welbewust je hele hebben en houden naar de knoppen willen helpen. Namen uit de voormalige kringen rondom Folkert van de Graaf duiken wwer op en we weten waartoe het fanatisme van deze groep heeft geleid. Veel boeren durven zich ook niet meer publiekelijk te uiten aangezien men bang is voor repressailles. Door in het openbaar een standpunt in te nemen, contrair bepaalde organisaties, vreest men acties tegen vergunningaanvragen of zelfs acties zoals gebeurd enkele jaren geleden bij een Puttens bedrijf. Persoonlijk vind ik het beangstigend dat, in oorsprong, kleine fundamentalistisch georiënteerde groeperingen de samenleving zo beïnvloeden dat anderen zich niet meer in het openbaar durven te uiten en in hun schulp kreupen. Waar hebben we dit eerder in de geschiedenis gezien?

 • no-profile-image

  Anno Zijlstra

  Ik heb op dat forum geschreven dat ze jaloers zijn op die ex jager/boer, Mariannne Thiemen ziet er natuurlijk leuk uit, en dat mag dan zeker niet dat ze verkering met een wel dan niet ex jager heeft.
  Op zich zie ik niets in die dierenpartij , one issue politiek zo ie zo niet, knap dat Thiemen het voor elkaar kreeg ,maar politiek zie ik het als weggegooid geld allemaal.
  Dat dieren issue pakt Groen Links er zo bij, of de PvdA.

  http://forum.annozijlstra.nl/viewtopic.php?p=43399#43399

 • no-profile-image

  Freek

  Nou, dan zal ik wel een van de weinigen zijn die het "meneer Aart" eens is. In ieder geval de manier waarop het geprensenteerd werd had voor mij een hoog Story/Weekend/Albertverlinde gehalte. Ik heb er geen problemen mee als een deel van de handel en wandel van publieke figuren naar buiten wordt gebracht, maar ik houd niet van deze vorm. Verder vind ik de argumenten om te reageren zoals gereageerd is op de site niet geweldig. Ze hebben mij ooit geleerd "wat gij niet wilt dat....", dat probeer ik een beetje in gedachten te houden als ik wat op de AGD-site zet. Ik hoop dat de redactie van mijn krantje dat ook weer in gedachten houd, ik ben beter gewend dan dit artikeltje....

 • no-profile-image

  Cor

  Ik kan me de reactie van dhr. Lagerweij goed voorstellen, maar of het artikel in kwestie geplaatst had moeten worden op AGD.nl is een randgeval. Zelf neig ik naar het antwoord ‘nee, dit had niet geplaatst moeten worden’. Als Thieme nu zelf zou gaan jagen, dan is dit zeker nieuws. Hiermee gaat zij recht tegen haar eigen principes in en dit tast haar geloofwaardigheid dermate aan dat plaatsing gerechtvaardigd zou zijn. Maar dat haar huidige vriend in het verleden wel of niet gejaagd heeft, vind ik verder niet echt relevant. Mensen kunnen namelijk veranderen.

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Over het niveau van de nu verwijderde discussie omtrent Marianne Thieme kan men kort zijn Niet zoals het behoort te zijn. Te begrijpen is het zeker wel. Deze vrouw probeert voortdurend mensen te kwetsen en hun het brood uit de mond te stoten. Gaat dit op een correcte en goed onderbouwde wijze, dan valt er nog over te praten. De manier waarop Thieme en haar club te werk gaan, gaat alle fatsoen te boven. Vandaar blijkbaar de wat ongenuanceerde reacties op de liefdes perikelen van mevr. Thieme. De houding van AGD hierin is zoals we die vaak zien bij onze vakbladen. (Groenten& Fruit / Bloemisterij ) Zij zijn buitennissig joviaal naar de standpunten van de diverse milieubewegingen terwijl een deskundige met een goed onderbouwde visie c.q. argument(en) nagenoeg nooit de ruimte krijgt om deze te ventileren naar de lezers van de vakbladen. Misschien tekenend voor de schijnbaar linkse signatuur van onze redacteuren. Enige weken geleden was er zelfs enige commotie over de altijd voortdurende linkse toonzetting in de diverse actualiteiten programma's op TV. Trek deze trend dus gerust door naar onze vakbladen. Helaas maar het is niet anders..

 • no-profile-image

  jammer

  Beste heer/mevrouw Lagerweij, ik sta helemaal achter U. Ik vind het ook hypocriet van het AGD dat de berichtgeving omtrend de relatie tussen thieme en een jager van de site is gehaald, terwijl vele kwetsende uitspraken van thieme hier wel gewoon worden genoemd. De geloofwaardigheid van de politiek is hier in het geding en dat is wel degelijk nieuws. Gezien de vele reacties is er blijkbaar behoefte aan uiting tegen thieme, omdat deze volgens velen de landbouw gewoon kapot wil maken. En deze mogelijkheid is nu door het agd ontnomen. Dit was de kans van het agd om te laten zien dat zij meer betekenen voor agrariers dan alleen het nieuw te brengen. Maar helaas.....

 • no-profile-image

  emi

  vrijheid van journalastiek dat willen wij toch, dit gaat je toch niet omzeep helpen.
  Ik zou zeggen zoek een ander baanje. gr emi.

 • no-profile-image

  Gerry

  Dit soort lieden hoort niet in de tweede kamer thuis! De achtergrond is niet zuiver en roept alleen maar agressie op. Een fatsoenlijk mens distangeert zich van zulke praktijken! Iemand die goed op de hoogte is weet heel goed dat het niet kan! Daardoor worden mensen razend en reageren ook keihard terug op de site. Laat de media en land bouworganisaties verstandig zijn door zulke politieke figuren zeker geen aandacht te geven. Anders bent u zelf ook mede schuldig. Denk wel dat er veel hardwerkende boeren zwaar getroffen worden door deze figuren. Daarom is met uit dat oogpunt, verplicht als fatsoenlijke organisatie, ze links te laten liggen!!! En zeker niet achter de rug om liggen stroopsmeren!!

 • no-profile-image

  Anno Zijlstra

  ex jager, en dan nog moet ze toch zelf weten, ze zijn gewoon jaloers, Mariannne is een eh le.....leuke dame om te zien.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.