Home

Achtergrond

Rekenkamer tikt Belastingdienst op vingers

Het computersysteem van de Belastingdienst voor de huur- en zorgtoeslag heeft meer dan het dubbele gekost dan de 38 miljoen euro die er voor was ingeschat.

Dat blijkt uit een rapport waarin de Algemene Rekenkamer de dienst opnieuw op de vingers tikt over de problemen met het betalen van de huur- en zorgtoeslagen. Het rapport wordt vanmiddag gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Het is niet de eerste keer dat de Rekenkamer aan de bel trekt over het slechte functioneren van het systeem voor de betaling van de huur- en zorgtoeslagen. Het rapport bevestigt de al eerder geopperde veronderstelling dat de problemen zijn veroorzaakt door de grote politieke druk om vanaf 1 januari 2006 de huur- en zorgtoeslag uit te betalen. Die datum was politiek belangrijk omdat dan het nieuwe zorgstelsel moest in gaan.

Het opzetten van een computersysteem om dit te doen bleek moeilijker dan verwacht. Zeker omdat de dienst ook al met twee andere grote ICT-projecten bezig was. Er werden noodoplossingen gebruikt, die niet goed functioneerden. Hierdoor kregen ruim 50.000 mensen hun geld niet op tijd en dat leidde tot ongeveer 11.000 klachten.

Verantwoordelijk staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft al aangekondigd dat hij een compleet nieuw ICT-systeem laat bouwen en wil de aanvragen voor huurtoeslagen eenvoudiger maken. Aanbevelingen van de Rekenkamer, die zich in het onderzoek vooral concentreerde op de periode 2003-2006, zoals directere aansturing door de ambtelijke leiding en meer en betere tests van nieuwe systemen heeft De Jager vorig jaar al opgenomen in zijn plan van aanpak. Ook worden nu bijvoorbeeld de meeste toeslagen aan het einde van het jaar automatisch verlengd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.