Home

Achtergrond

Regering-Prodi gevallen

De Italiaanse premier Romano Prodi heeft gisteravond zijn ontslag ingediend nadat zijn regering kort daarvoor een vertrouwensstemming in de Senaat had verloren.

Hij was daardoor gedwongen op te stappen, meldde het Italiaanse persbureau ANSA. De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft Prodi gevraagd de lopende zaken te behartigen. Napolitano kan besluiten tot vervroegde verkiezingen, maar hij kan ook een interim-regering benoemen die een hervorming van de kieswet moet voorbereiden. Hij gaat de komende dagen overleggen met politieke leiders.

Met de val van de centrumlinkse regering-Prodi komt een einde aan het 62e Italiaanse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Prodi (68) regeerde twintig maanden.

De premier besloot het lot van zijn regering voor te leggen aan de Senaat na het vertrek vorige week van zijn minister van Justitie Clemente Mastella en diens katholieke minipartij Udeur. Mastella zag zich gedwongen af te treden omdat hij verwikkeld is in een corruptieschandaal.

Prodi voerde gisterochtend nog twee keer overleg met president Napolitano. Hij had ook de ,,eer aan zichzelf kunnen houden'' en nog voor de stemming vrijwillig zijn ontslag kunnen indienen, aldus media. Van de senatoren stemden 161 tegen hem, 156 spraken hun vertrouwen in Prodi uit.

Italië is diep verdeeld over hoe het verder moet na het einde van het kabinet-Prodi. President Napolitano liet al een voorkeur doorschemeren voor 'essentiële' hervormingen door een interim-kabinet vóór een eventuele vervroegde gang naar de stembus. Het staatshoofd doelde op een nieuwe kieswet die een eind moet maken aan de politieke versplintering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.