Home

Achtergrond 214 x bekeken

'Regels voor opslag vuurwerk te streng'

De regels voor de opslag van professioneel vuurwerk zouden versoepeld moeten worden waardoor het weer mogelijk zou moeten zijn vuurwerk dichter bij de bebouwing op te slaan.

Dat is een van de aanbevelingen die de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) vandaag doet aan minister Jacqueline Cramer van Milieu.

Na de vuurwerkramp in Enschede zijn de regels zover aangescherpt dat ze niet werkbaar meer zijn, stelt de adviesraad. In Nederland zijn de regels nu dusdanig streng dat nergens meer professioneel vuurwerk opgeslagen kan worden wat volgens de raad leidt tot extra transport en illegale opslag, met alle veiligheidsrisico's vandien. "Door streng te zijn creëer je elders problemen'', zegt Nico van Xanten, algemeen secretaris van de AGS.

De AGS is door het ministerie van VROM gevraagd te adviseren over een nieuwe richtlijn voor de bewaring van springstoffen en ontstekingsmiddelen. Volgens de raad is de regelgeving rondom ontplofbare stoffen in Nederland "versnipperd, onoverzichtelijk en onvolledig.''

Met betrekking tot het transport, de opslag en overslag van ontplofbare stoffen valt volgens de raad nog heel wat te verbeteren. Zo ontbreekt het in Nederland bijvoorbeeld aan tijdelijke opslagplaatsen. "Zo is het mogelijk dat een vrachtwagen geladen met 16 ton ontplofbare stof door het havengebied moet rijden of op een willekeurige openbare parkeerplaats gaat staan.''

Evenals de commissie Oosting, die werd ingesteld na de vuurwerkramp, concludeert de AGS dat de wet- en regelgeving op het gebied van ontplofbare stoffen sterkt verbrokkeld is.

De adviesraad is nu bezig met het inventariseren van de hele keten en de samenhang daarbinnen. Daarbij worden drie groepen onderscheiden: vuurwerk, ontplofbare stoffen voor civiel gebruik en ontplofbare stoffen en munitie van Defensie. Ook heeft de raad de huidige wet- en regelgeving zowel nationaal als internationaal op een rij gezet. Daaruit blijkt dat "er knelpunten en diverse witte plekken bestaan.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.