Home

Achtergrond 197 x bekeken

Regels staatssteun duurzame energie versoepeld

Eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes werkt aan een aanzienlijke versoepeling van regels voor op duurzame energie gerichte staatssteun.

Dat meldt het Financieele Dagblad op grond van ingeziene ontwerpvoorstellen.

De plannen van Kroes passen in een pakket maatregelen die de Europese Commissie volgende week presenteert. Doel is om concrete invulling te geven aan EU-beleid en het gebruik van windenergie, waterkracht en biomassa te stimuleren. Europese regeringsleiders spraken in maart vorig jaar af voor 2020 de broeikasgassen 20 procent terug te brengen ten opzichte van 1990.

Volgens de krant blijkt uit de voorstellen dat landen wordt toegestaan om bedrijven die onder de geldende normen voor CO2-uitstoot blijven tot 80 procent van de gemaakte meerkosten terug te geven. Grotere bedrijven kunnen bij investeringen in energiezuinige installaties 60 procent terugvragen, indien de lokale overheid daarvoor kiest.

Daarnaast wil Kroes het eenvoudiger maken stadsverwarming door warmtekrachtinstallaties (WKK) te subsidiëren. Ook het deels vergoeden van de afvang en opslag van emissies zou eenvoudiger gesubsidieerd kunnen worden, of zelfs van regels worden vrijgesteld.

Brussel verleende begin deze maand goedkeuring voor de nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie (SDE). De goedkeuring geldt voor 10 jaar. Het budget voor die periode is vastgesteld op 2,1 miljard euro.

Volgens EZ is een eventuele ophoging van het budget eenvoudig met Brussel te regelen. Tot 2011 trekt het kabinet 326 miljoen uit voor de SDE.

Of registreer je om te kunnen reageren.