Home

Achtergrond 8 reacties

’Quotumverruiming kost melkveehouder 100.000 euro’

De verruiming van het Europese melkquotum met 2 procent extra kost een gemiddelde melkveehouder met een quotum van 550.000 kilo 100.000 euro tot en met 2015.

Dat heeft de Dutch Dairyman Board (DDB) berekend. Het verlies aan inkomsten is een gevolg van de door de Europese Commissie verwachte prijsdaling van melk met gemiddeld 7 procent.

De gemiddelde daling van de melkprijs met 7 procent betekent dat een melkveehouder 2,5 cent per kilo minder voor zijn melk ontvangt. De DDB vindt het onbegrijpelijk dat de Europese Commissie het melkquotum met 2 procent uit wil breiden, terwij de vraag naar zuivelproducten met 0,5 procent stijgt. Dat leidt volgens de DDB tot zuiveloverschotten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melveeboer

  Quotum er gewoon ophouden en geen 2 % verruiming. Als ze de melk in de VS gaan halen, reken maar dat daar de kosten ook hoog zijn. Daar willen ze ook niet onder de kostprijs werken. En als daar iets een ziekte is, komte er geen druppel melk hier naar toe!!!!!!!!

 • no-profile-image

  ondernemer

  De melkprijs was toch al in 2007 flink gezakt!!? En tot 2015 zou die nog verder zakken!!! Kijk alle oude vakbladen van voor zomer 2007 maar na. De melkprijs kan simpelweg niet lang onder de kostprijs van de gemiddelde melkveehouder komen. Als dat gebeurt stoppen de slechtere en gaat de prijs omhoog. Ieder jaar moet een bedrijf minstens 3% groeien om bij te blijven. Kan dit zonder qoutum dan spaart dat de toekomstige melkveehouder veel meer dan €100.000,- per jaar. Ik ben een voorstander van de nmv, maar ik vind dat ze op dit punt niet doordacht te werk gaan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als dat zo is dan gedraag je als een echte ondernemer in plaats van een wild schoppende varkenshouder. Verkoop je varkens en ga melken.

 • no-profile-image

  geert

  Wat bezielt de DDB om telkens maar vast te blijven houden aan het quotum? Beste DDB-aanhangers, jullie droom is uitgekomen. De melkprijs heeft de 40 cent bereikt en wie voor die kostprijs nog niet kan produceren die zal ook met een quotumsysteem geen boer blijven.
  De Nedelandse landbouw hoeft toch geen sociale werkplaats te worden?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik heb lang geprobeerd mee te denken met DDB maar nu is het bij mij echt duidelijk. ze weten niet meer waar ze het over hebben. Quotum is in europa. maar er zij nog meer werelddelen waar de vraag naar zuivel stijgt. Maar de DDB denkt te weten dat wij daarvan niet willen profiteren. Dat kun je beter landen van buiten EU laten doen. Is misschien ook een manier van ondernemen

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Alle reakties die ik lees over deze 2 procent verruiming spreken over de angst als dit als dat.
  DDB heeft met haar optredens inzicht gegeven over het spel wat er met boeren gespeelt wordt.Als in augustus er geen boeren zonder die angst van als dit als niet waren opgestapt dan waren de prijzen alweer onder de 30 cent.Immer in april was het verweer nog van de zuivel we hebben met de kaas markt te maken.
  Dus 2 procent meer melk geeft in de markt een lagere prijs.DDB mensen hebben gewoon goed hun economie boekjes gelezen.Ondernemers moeten zakelijk de markt benaderen.

 • no-profile-image

  J Postma

  Ik snap echt niet waar die discussies van DDB altijd over gaan. Hoe kunnen wij hier in Nederland nou voor een wereldmarktprijs melken als we nog altijd met het quotum te maken hebben.
  Heel de wereld kan zonder quotum melken en in Nederland blijft de discussie maar bestaan over het bestaan van het quotum. De mestwetgeving wordt aangescherpt, zodat de melkveehouder maatschappelijk verantwoord moet uitbreiden en dan nog blijven we het over het quotum hebben..

 • no-profile-image

  varkenshouder bree

  wat een dikke bullshit! als de melkprijs eerst 6 ouwe belgische franken stijgt en nu 6 procent zou gaan zakken so what!(en ondertussen krijg je 2 procent kado)
  melkveehouders verdienen zakken vol geld en zijn specialisten in klagen!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.