Home

Achtergrond

Prominenten roepen op tot tolerantie en respect

Op de omslag van ochtendkrant Trouw is vanmorgen een oproep van prominente Nederlanders verschenen om in 2008 prettiger met elkaar samen te leven.

Onder de titel Benoemen en Bouwen roepen de ondertekenaars van de advertentie op om de "neerwaartse spiraal van intolerantie en onverschilligheid'' in Nederland te doorbreken. De mensen in Nederland worden opgeroepen om het pleidooi voor tolerantie en wederzijds respect te steunen op de website www.benoemenenbouwen.nl en daar positieve voorbeelden van samenleven te plaatsen.

De oproep is ontstaan nadat CDA-prominent en voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra enkele weken geleden in dezelfde krant opriep om de 'verwildering' van de samenleving tegen te gaan. Terpstra is zelf een van de ondertekenaars van het pamflet, evenals 57 andere bekende Nederlanders, onder wie NOC-NSF-voorzitter Erica Terpstra, voormalig CDA-lijsttrekker Elco Brinkman en voetbaltrainer Foppe de Haan.

"Van oudsher staat de Nederlandse cultuur bekend als open en tolerant'', zo stellen de opstellers van de oproep. "In de afgelopen periode is die cultuur onder druk komen te staan. Eerst hadden we de neiging om te veel te gedogen. Nu dreigt intolerantie de boventoon te voeren. Het is tijd dat wij terugkeren naar de wortels van de Nederlandse traditie en een nieuwe balans vinden tussen de waarden van toen en de waarden van nu.''

In het Radio 1 Journaal zei Terpstra dat de oproep geen actie tegen de politiek is, maar hij riep politici op het initiatief te omarmen. "De politiek moet aansluiten''. Hij riep met name allochtone organisaties op zich aan te sluiten bij de initiatiefnemers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.