Home

Achtergrond

Proefboerderij Wijnandsrade vindt onderdak bij buurman

De Stichting Proefboerderij Wijnandsrade heeft afspraken gemaakt met akkerbouwer Silvain Wimmers over de huur van ruimte.

Daarmee is het voortbestaan van de proefboerderij gegarandeerd, zegt voorzitter Wynand Vogels. De proefboerderij was gehuisvest in de kasteelhoeve Wijnandsrade. De stichting heeft het kasteel vorig jaar verkocht, zegt Vogels. "De gebouwen waren onpraktisch en vergden veel onderhoud. Door het kasteel te verkopen staat de proefboerderij er financieel gezond bij."

In het kasteel was het kantoor en de werktuigenberging gehuisvest. De proefboerderij huurt nu ruimte bij de buurman, akkerbouwer Wimmers. Vogels is blij met deze afspraak. "We willen de proefboerderij behouden voor Zuid-Limburg. Löss is een unieke grondsoort voor Nederland. En het grondwater zit hier zo diep dat er geen capillaire opstijging is van grondwater. Dat vraagt extra aandacht voor de beworteling. De heuvels vragen specifiek onderzoek naar bewerkingssystemen."

Naast het bedrijfsleven doet ook het instituut PPO onderzoek in Wijnandsrade, zegt PPO-projectleider Gerard Meuffels. "Er is veel draagvlak onder de akkerbouwers voor de proefboerderij. Dit jaar hebben we een proef aangelegd met het in één werkgang poten en aanaarden van aardappelen. Daar gaan we dit jaar mee verder."

In 1996 adviseerde de commissie Peper om de proefboerderij op te heffen. Toen is een stichting opgericht om Wijnandsrade te behouden. De LLTB is inmiddels volledig eigenaar van de proefboerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.