Home

Achtergrond 277 x bekeken

Productie en export tuinbouw naar record

Zowel de Nederlandse productie als ook de totale export van tuinbouwproducten is in 2007 gestegen naar recordhoogte.

De handel in Nederlandse sierteelt en geïmporteerde groente en fruit groeit het hardst. Vorig jaar lag de productiewaarde van de Nederlandse tuinbouw op circa 7,7 miljard euro, blijkt uit jaarcijfers van het Productschap Tuinbouw. Dat is opnieuw een record en een verbetering van 3 procent ten opzichte van 2006.

Het record moet op naam van de sierteelt worden geschreven, omdat de productiewaarde hier steeg met 5 procent, terwijl de voedingstuinbouw een daling liet zien van 2 procent. De sierteelt is nu goed voor 68 procent van de productiewaarde voor de gehele tuinbouw, zo valt op te maken uit de cijfers van het Productschap Tuinbouw.

De uitvoer van tuinbouwproducten steeg met 5 procent naar een kleine 15 miljard euro. Hier speelt de import een belangrijke rol, want de uitvoerwaarde van groenten en fruit steeg met 4 procent, tegen een krimpende productiewaarde in Nederland. Dat betekent dat van het uitvoerpakket groenten en fruit re-export steeds belangrijker wordt. Nederland wordt steeds meer een doorvoerhaven voor groenten en fruit.

Belangrijk is dat Duitsland een stijging liet zien voor vrijwel alle tuinbouwsectoren. Ook de export van bloembollen, bloemen en planten naar Engeland en Rusland liep goed in 2007. De uitvoer naar de VS staat onder druk door de lage dollarkoers.

Dirk Duijzer, voorzitter van het PT waarschuwde in zijn nieuwjaarstoespraak vandaag voor concurrentie op de Russische markt. "In het buitenland groeit de productie van tuinbouwgewassen en afnemers stellen steeds hogere eisen. Ook fytosanitaire belemmeringen kunnen de export ernstig schaden", waarschuwde Duijzer. Eerder werd al bekend dat in 2007 de bedrijfsresultaten en prijzen voor een aantal deelsectoren licht verbeterde.

Of registreer je om te kunnen reageren.