Home

Achtergrond 1 reactie

Problemen structuur door gebrekkige winter

Als de winter zo nat en warm blijft als nu, begint het nieuwe akkerbouwseizoen slecht.

Dat zegt Derk van Balen, senior adviseur biologische akkerbouw en vollegrondsgroente van DLV Plant. Vooral percelen die laat in het seizoen zijn geoogst krijgen structuurproblemen.

Veel akkers vertonen natte plekken, beaamt Van Balen. "Er waren al veel structuurproblemen. Daarnaast zie je nu grote verschillen tussen percelen die in het najaar op hun donder hebben gehad door oogstwerkzaamheden en percelen die op tijd leeg waren. Die schade kan bij een flinke vorstperiode herstellen, maar die hebben we niet gehad. Daardoor zullen we komend voorjaar weer veel verschillen zien tussen de percelen."

Ook aan het afgelopen akkerbouwseizoen ging een te warme en te natte winter vooraf. "Dat voorjaar kende ook nog eens een heel droge periode, met veel kluiten tot gevolg", voegt Van Balen nog toe. "Dat bemoeilijkte het creëren van een goed zaaibed. Dat kan nu ook weer gebeuren. Als de huidige weersomstandigheden stand houden, gaan we wederom een moeizame start van het teeltseizoen tegemoet."

Goed functionerende drainage kan van levensbelang zijn voor de bodem en het gewas. "Daar wordt altijd op gehamerd. Veel telers schrikken van de gesteldheid van hun drainagesysteem. Schoonmaken en controleren blijft dus erg belangrijk. Dan heb je minder snel problemen met een vochtige ondergrond. Dat voorkomt dat je de bodem kapotrijdt. Maar met een slechte structuur werkt een drainagesysteem ook niet optimaal."

Eén reactie

 • no-profile-image

  Han

  De verwachte slechte structuur komt volgens de schrijver door het uitblijven van de vorst. Deels waar, maar hebben we deze ellende niet over ons zelf afgeroepen door een bouwplan te kiezen met hoofdzakelijk ROOIVRUCHTEN, die we dan ook nog eens zo laat mogelijk oogsten. Daarna met woelers, kopegeen etc. de verpeste structuur weer op een acceptabel niveau brengen.
  De grond krijgt mede gebrek aan structuur door al dat "roeren" in de bouwvoor en het niet toevoegen van voldoende organisch materiaal in de vorm van stro en stoppel of een goede zode.
  Daarbij komt vermoedelijk het gebruik van steeds zwaardere machines onder steeds
  nattere omstandigheden nog bij.
  Zou het niet verstandig zijn om eens te bezien of we wel op de goedeweg zitten of dat het beter is ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.