Home

Achtergrond 285 x bekeken

Probleem tomatenbronsvlekkenvirus in Spanje neemt toe

In Spaanse teeltgebieden als Almeria neemt de besmetting met het tomatenbronsvlekkenvirus toe.

Paul Maris, projectleider fytopathologie bij De Ruiter Seeds, bevestigt berichten in diverse media. “Ons praktijkstation in Spanje ondervindt hetzelfde.” Het virus zou met name in Almeria tot grote problemen leiden bij telers. Berichten in de media spreken van een productiedaling van meer dan 80 procent bij verschillende plantingen. Volgens Maris, zelf gepromoveerd op het virus, is een dergelijke daling niet onmogelijk bij besmetting. “Als de plant vroeg wordt aangetast, kan dat de groei stilleggen en dus ook de vruchtgroei.”

Het virus staat op de lijst van quarantaineziekten, en komt ook in Nederland voor. “Het is in Nederland in paprika en tomaat minder wijd verspreid, maar in gebieden met open teelt of plastic kassen is de kans op besmetting door insecten groter.” Er zijn al wel meerdere resistente rassen verkrijgbaar voor de paprika- en tomatenteelt. Of de uitbraak in Spanje in resistent rassen heeft plaatsgevonden, is niet bekend.

Nederlandse handelaren zien overigens geen problemen met de invoer. De volumes zijn gewoon en het kwaliteitsbeeld goed, stelt een handelaar. Door de matige vraag staan de prijzen onder druk. Gangbaar prijsniveau is nu circa €1,20 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.